Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Imaju plutonija za nekoliko desetaka atomskih bomba.


Sjevernokorejska vojska zaprijetila je Južnoj Koreji i SAD-u 'dosad neviđenim nuklearnim napadima' i optužila je dvije zemlje da pokušavaju srušiti njezin komunistički režim, javila je službena novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA. 'Oni koji žele srušiti sustav u Sjevernoj Koreji, igrali oni glavnu ulogu ili pasivnu ulogu, bit će žrtve dosad neviđenih nuklearnih udara nevidljive vojske', rekao je vojni glasnogovornik, a prenosi agencija.

Vezani članci Slika nije dostupna Incident između Sjeverne i Južne Koreje: Ispaljeni pucnjevi upozorenja Slika nije dostupna VIDEO: Južnokorejci vježbali za slučaj napada

To upozorenje, posljednje u nizu, upućeno je nakon objave nepotvrđenog izvješća od 19. ožujka u južnokorejskim novinama Dong-A Ilbo u kojemu se navodi da će se dužnosnici SAD-a, Južne Koreje i Kine sastati u Kini idućeg mjeseca kako bi razmotrili planove za moguću političku pobunu u Pjongjangu.

Većina stanovništva je pothranjena

Diplomati iz Južne Koreje i SAD-a stalno pozivaju Pyongyang da se vrati međunarodnim pregovorima kako bi se okončali nuklearni programi u toj zemlji. Sjeverna Koreja navodno ima dovoljno plutonija za nekoliko desetaka atomskih bomba. Južnokorejski mediji javljaju da je Seul, u suradnji sa SAD-om, napravio nacrt plana vojnih operacija ako će se morati nositi s hitnim slučajevima u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja optužuje SAD da namjerava srušiti njihov režim, no Washington to konstantno negira. Kina, Japan, Rusia, Južna Koreja i SAD su pokušavali uvjeriti Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog oružja, no ona je od pregovora odustala prošle godine. General Walter Sharp, glavni zapovjednik američke vojske u Sjevernoj Koreji, upozorava na 'slabo gospodarstvo te zemlje, pothranjenost u vojci i među običnim stanovništvom, ali i njihovo nuklearno naoružanje'. 'Nagla promjena vlasti u toj zemlji mogla bi dovesti do destabilizacije, ali i velike nepredvidljivosti njihovih budućih akcija', kaže Sharp. (Hina/ AP)