Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stranim uhićenicima Sjeverna Koreja uskraćuje zakoniti postupak pred sudom i drži ih u nehumanim uvjetima, rekao je u petak UN-ov istražitelj.


Tomas Ojea Quintana, posebni UN-ov izvjestitelj za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, isto tako je rekao kako vojne prijetnje koje razmjenjuju Washington i Pyongyang odvraća pozornost od potreba običnih Sjevernokorejaca.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Sjeverna Koreja: Testiranje projektila bilo je "upozorenje" SAD-u i Južnoj Koreji Kim Jong Un (Foto:AFP) Čistka u Sjevernoj Koreji: Kim zbog neuspjelog sastanka s Trumpom pogubio petero visokih dužnosnika

On je pozdravio ovotjedno oslobađanje kanadskog pastora Hyeona Sooa iz humanitarnih razloga nakon što je odslužio više od dvije godine osude na doživotni prinudni rad prema optužnici za zavjeru za svrgavanje režima.

Ali najmanje devet drugih inozemaca, tri Amerikanca i šestero građana Južne Koreje, i dalje su u pritvoru u Sjevernoj Koreji, rekao je UN-ov stručnjak.

"Zabrinjavaju me izvješća da pritvorenici ne dobivaju odgovarajući zakonski postupak i da ih se drži u nehumanim uvjetima", rekao je Ojea Quintana u priopćenju objavljenom u Ženevi.

Sjevernokorejske vlasti su dužne osigurati stranim pritvorenicima konzularnu potporu i prevoditelja, "ali ta prava se ne može uzeti zdravo za gotovo na osnovi informacija koje dobivam", rekao je.

U logorima oko 100.000 ljudi

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC), koji posjećuje pritvorenike diljem svijeta, nema pristup logorima za političke zatvorenike u Sjevernoj Koreji za koje se vjeruje da drže oko 100.000 ljudi.

Izvješće UN-a iz 2014. popisao je teška kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, među kojima velike logore, glad i pogubljenja, za koje je reklo da ih treba iznijeti pred Međunarodni kazneni sud (ICC).

U tom prekretničkom izvješću, koje je Pyongyang odbacio, rečeno je kako bi sjevernokorejski vođa Kim Jon Un mogao biti osobno odgovoran za zločine protiv čovječnosti. (HINA)