Satelitske snimke otkrile su brutalno širenje radnih logora u Sjevernoj Koreji u kojima su mučenja, silovanja, smaknuća pa i ubojstva djece svakodnevna pojava.


Istraga koju je provela organizacija za ljudska prava Amnesty International pokazuje da su u dva radna logora izgrađeni čak i krematoriji u kojima, pretpostavlja se, vlasti pokušavaju sakriti dokaze zločina koji se tamo događaju.

Vezani članci Kim Jong Un i Kim Yo Jong Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un u komi, pojavila se nasljednica? "Procjenjujem da je u komi, ali da je još uvijek živ" Slika nije dostupna 'Sjeverna Koreja je jedan veliki zatvor. U kampovina ljude izrabljuju, izgladnjuju, tuku dok ne umru'Amnesty International satelitske je fotografije kao i izvješće objavio na svojim stranicama. Riječ je o dva kampa - 15, koji je još poznat i kao Yodok te kamp 25, koji su bili obuhvaćeni istragom UN-a 2014. godine o kršenju ljudskih prava. U tom su izvješću dokumentirana silovanja, čedomorstva, mučenja, namjerna izgladnjivanja, prisilni rad te ubijanja oko 120 tisuća muškaraca, žena i djece koji se nalaze u poliitčkim logorima Sjeverne Koreje. Mnogi od njih nisu počinili nikakav zločin, ali su kolektivno kažnjeni zbog "krivnje" nekog od članova njihove obitelji koje režim Kim Jong-una smatra prijetnjom."Fotografije koje smo analizirali u usporedbi s onima od prije, pokazuju da je infrastruktura radnih logora u dobrom stanju, štoviše da se i dodatno izgradila i toliko je narasla da je vidljiva iz svemira", pojasnio je Micah Farfour, analitičar Amnestyja.

Primjerice, povećan je broj stražarskih mjesta u kampu 25 s 41 na 47, a proširene su i ceste koje vode do kampa. Povećale su se i obradive površine na kojima zatočenici uzgajaju poljoprivredne kulture.

Sjeverna Koreja ne dopušta udrugama za ljudska prava pristup radnim logorima te ometa istrage o počinjenju zločina u njima.