Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja obavijestila je Sjedinjene Države da više ne želi primati američku pomoć u hrani, objavio je u utorak State Department.


'Sjeverna Koreja obavijestila je SAD da više ne želi primati dodatnu američku pomoć u hrani u ovome trenutku', rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Robert Wood. Obavijest Pjongjanga stigla je u zadnjih nekoliko dana, rekao je Wood, dodajući da nije navedeno nikakvo objašnjenje uz tu odluku.

Američka nevladina organizacija koja radi na raspodjeli pomoći u Sjevernoj Koreji, po njegovim je riječima, obaviještena je da će morati napustiti zemlju prije predviđenog roka koncem svibnja. 'Radit ćemo s američkim nevladinim organizacijama i sjevernokorejskim dužnosnicima kako bi osigurali da hrana koja je već isporučena, bude podijeljena predviđenim primateljima', rekao je Wood.

Vezani članci Slasne kalorije Kalorična hrana od koje zastaje srce: Objavili slike poslastica od kojih će vam proraditi apetit Dostava hrane Apetit im je nestao u trenutku: Naručili hranu pa dobili samo razočaranja

SAD je obnovio pomoć u hrani Sjevernoj Koreji u svibnju 2008. godine, nakon dvogodišnjeg prekida, dijelom i zbog zabrinutosti zbog nedostatnog nadzora pri raspodjeli. Od tada je isporučeno 169.000 metričkih tona američke pomoći u hrani, a posljednja pošiljka bilo je 5000 metričkih tona jestivog ulja u siječnju. State Department izrazio je nezadovoljstvo zbog poteza Pjongjanga.

'Jasno je da je to pomoć koja je potrebna ljudima u Sjevernoj Koreji. Zato smo zabrinuti. Znate, ta humanitarna pomoć koju mi pružamo Sjeveru, nema ništa sa šestostranim pregovorima. Radi se o ozbiljnoj humanitarnoj brizi za te ljude', kazao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva. Jedan američki dužnosnik izjavio je da će SAD pokušati uvjeriti Pjongjang da izmjeni odluku.