Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilna povijest

I Sjeverna Koreja progovorila o napadu na američkog veleposlanika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mark Lippertan još će nekoliko dana provesti u bolnici nakon što ga je napao 55-godišnji Kim Ki-Jong.

Sjeverna Koreja pozdravila je krvavi napad na američkog veleposlanika u Južnoj Koreji rekavši da je dobio zasluženu kaznu koju je proveo 'nož pravde'. Napad na Marka Lipperta (42) povezala je s godišnjim vojnim vježbama koje provode SAD i Južna koreja, piše Independent.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Šalje robove u inzemstvo da financiraju njegov raskalašen životni stil!

Režim Kim Jong una vježbe je osudio i nazvao ih pripremama za invaziju, ali južnokorejski dužnosnik poručio je da će sve ići po planu unatoč napadu u Seulu. Očekuje se da će Lippert, koji ima 80 šavova na licu, u bolnici provesti četiri dana.

Južnokorejska policija pak istražuje je li napadač, identificiran kao 55-godišnji Kim Ki-Jong, imao veze sa Sjevernom Korejom.

Nakon napada nožem: 'Osjećam se dobro'

Napad na američkog veleposlanika samo je najnoviji čin političkog nasilja u doboko podijeljenoj zemlji u kojoj su neki prosvjednici svoje pokrete predstavili kao pitanje života i smrti.

AP piše da je napad nožem bio ekstremni primjer, ali Amerikanci ljute neke južnokorejske ljevičare zbog uloge u burnoj modernoj povijesti.

Washington je podupirao Južnu Koreju tijekom rata protiv komunističkog sjevera od 1950. do 1953. godine, a tu su i godišnje vojne vježbe. Sve to aktivisti vide kao glavnu prepreku njihovom cilju, odnosno eventualnom ponovnom ujedinjenju dviju Koreja.

I Kimu je smetalo

Američko uplitanje u korejske poslove navodno je jako smetalo i 55-godišnjem napadaču na američkog veleposlanika.

'Sjeverna i Južna Koreja trebaju biti ujedinjene', vikao je dok je nožem zamahivao prema Lippertu.

Kim je dobro poznat policiji i aktivistima kao jedan od prosvjednika koji je spreman upotrijebiti silu kako bi naglasio svoje ciljeve. Policiji je rekao da je Lipperta napao u znak prosvjeda protiv vojnih vježbi koje su počele u ponedjeljak, a koje, tvrdi, ruše napore za pomirenje između dviju Koreja.

Napao američkog veleposlanika i nožem mu isjekao lice

Iako je policija bila svjesna njegovog nasilničkog ponašanja, nisu uzeli u obzir mogućnost da će se pojaviti na događaju na kojem je sudjelovao Lippert.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da se radi o prvom napadu na ambasadora stacioniranog u modernoj Južnoj Koreji. Ipak, japanski veleposlanik jedva je izbjegao ozljedu 2010. godine kada je Kim na njega bacio komad betona. Pogodio je tajnicu veleposlanika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene