Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je da je Sjeverna Koreja ispalila još jednu raketu kratkog dometa s položaja na svojoj istočnoj obali, prenosi Reuters.


Yonhap se oslanja na neimenovani izvor sjevernokorejske vlade. Ranije u utorak Sjeverna Koreja lansirala je još dvije rakete kratkog dometa. Lansiranja su obavljena u vrijeme kad lideri diljem svijeta osuđuju podzemni nuklearni pokus koji je Sjeverna Koreja izvršila u ponedjeljak.

Vezani članci Teretni brod, ilustracija Drama u Arapskom moru: Izraelski teretni brod pogodila iranska raketa Slika nije dostupna Sjeverna Koreja nastavlja testirati rakete

>> S.Koreja: Američku inicijativu smatrat ćemo objavom rata

Prijete vojnim odgovorom

Sjeverna Koreja zaprijetila je Južnoj Koreji vojnim odgovorom nakon što se Seul priklonio Inicijativi za sigurnost protiv širenja nuklearnog naoružanja (PSI) i kazao da više nije vezan primirjem iz 1953. kojim je okončan rat u Koreji, javlja sjevernokorejska agencija KCNA. Sj. Koreja upozorila je da ne jamči sigurnost brodova na svojoj zapadnoj obali, piše u vojnom priopćenju koje citira sjevernokorejska službena agencija.

Seul je u inicijativi za provjeru brodova za koje se sumnja da prenose materijal ili opremu za oružje masovnog uništenja, a pokrenule su je Sjedinjene Države, imao status promatrača. Međutim, nakon što je Sj. Koreja u ponedjeljak izvela novi nuklearni pokus, u utorak i srijedu lansirala još tri rakete kratkog dometa te ponovo pokrenula nuklearni reaktor za proizvodnju plutonija u Jongbjonu, Južna Koreja objavila je namjeru da postane punopravnom članicom inicijative.

Svaki neprijateljski čin izazvat će vojni odgovor

'Svaki neprijateljski čin usmjeren prema našoj republici, posebice zaustavljanje, pretraživanje ili oduzimanje naših brodova izazvat će snažan i neposredan vojni odgovor', upozorila je sjevernokorejska vojska u priopćenju. 'Naša vojska neće više biti vezana sporazumom o primirju jer je SAD primio J. Koreju u PSI', dodaje se u priopćenju koje je izdalo sjevernokorejsko vojno krilo u neutralnom selu Panmunjoj, u središtu demilitarizirane zone. Ako se Pjongjang više ne smatra vezan primirjem iz 1953. 'korejski poluotok vratit će se u ratno stanje', upozorila je vojska.

(Hina)