Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu uz svoje istočne obale balističku raketu s podmornice, objavila je južnokorejska vojska, nakon što je Pjongjang zaprijetio "preventivnim udarima" kao odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe.


Raketa je ispaljena s podmornice u blizini obalnog grada Sinpa, 48 sati nakon što su počele godišnje vojne vježbe 50.000 južnokorejskih i 25.000 američkih vojnika.

Vezani članci Putovanje Sad je izvjesno: Za hrvatske građane stigle odlične vijesti o putovanju u SAD Donald Trump Američki general tajno zvao Kinu iz straha da će Trump pokrenuti rat: "Lud je, znaš da je lud", "Slažem se"

Godišnji manevri pod nazivom Ulchi Freedom tijekom dva tjedna prvenstveno su simulacija na računalu, ali svejedno mobiliziraju veliki broj vojnika.

Seul i Washington kažu da je karakter tih manevara isključivo obrambeni, ali Pjongjang u njima vidi provokaciju, a ministarstvo vanjskih poslova čak ih kvalificira "neoprostivim zločinačkim činom" koji može ubrzati put poluotoka prema "rubu rata".

Sjeverna Koreja nekoliko je mjeseci testirala rakete i izvela četvrti nuklearni pokus u siječnju te neki stručnjaci ocjenjuju da međukorejski odnosi nisu bili tako napeti od sedamdesetih godina.

Nervoza je pojačana nedavnim valom bijega Sjevernokorejaca iz zemlje, među kojima je najupečatljiviji zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Londonu koji je prošli tjedan s obitelji prebjegao u Južnu Koreju.

U ponedjeljak je južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye upozorila na opasnost od sjevernokorejskog odgovora nakon tih slučajeva.

U priopćenju Korejska narodna vojska objavila je da su postrojbe smještene na granici "potpuno spremne za odmazdu u smislu napada upozorenja na sve umiješane ofenzivne neprijateljske snage". (Hina)