Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjeverna Koreja u strahu

ODGOVOR NA 80 TISUĆA VOJNIKA 'Spremni smo na preventivni napad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je ponovo upozorila 'imperijaliste SAD-a i njihove južnokorejsku lutku' da ne 'režiraju provokacije' i zaprijetila 'preventivnim protuudarom' ako vojne vježbe pod vodstvom SAD-a zaprijete suverenitetu Pjongjanga.

Južna Koreja i Sjedinjene Države započele su u ponedjeljak godišni dvotjedni Ulchi Freedom Guardian (UFG), vojnu vježbu koja uključuje oko 50.000 Korejaca i 30.000 američkih vojnika. U strahu da SAD planira iznenadni nuklearni napad na Sjevernu Koreju tijekom zajedničke vojne vježbe Glavni stožer Korejske narodne armije (KPA) izdao je glasno upozorenje protiv bilo kakve opasne provokacije koje bi mogle dovesti do 'nuklearnog rata'.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..." Pad balističkog projektila IZAZVAO VELIKI POŽAR Balistički projektil pao u Južnoj Koreji: Narančasta vatrena kugla izazvala paniku - ''Nismo znali što se događa''

'Jedinice KPA u potpunosti su spremne na preventivan napad na neprijateljsku vojsku koja sudjeluje na UFG-u', objavila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

'Nuklearni ratni huškači trebaju imati na umu da ako pokažu i najmanji znak agresije na kopnu, moru ili zraku prema suverenitetu Sjeverne Koreje to će rezultirati hrpom pepela u korejskom stilu putem preventivnog nuklearnog udara', dodaje se u priopćenju.

Napetosti na Korejskom poluotoku i dalje eskaliraju jer su u tijeku ispitivanja nuklearnih i balističkih projektila koje je Sjeverna Koreja nastavila provoditi ove godine, kršeći rezolucije UN-a. Ratoborna retorika pogoršana je nedavnom odlukom Washingtona da implementira sofisticirane nuklearno sposobne bombardere u svoju bazu u Guamu uz najave kako će rasporediti THAAD raketni sustav u Južnoj Koreji.

Tijekom godina Pyongyang je stalno zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a nazivao 'probom za stvarni napad na Sjevernu Koreju.

U međuvremenu, južnokorejska vlada upozorila je svoje građane od mogućih provokacija sa sjevera.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene