447374
447374
447374
447374
447374

ODGOVOR NA 80 TISUĆA VOJNIKA 'Spremni smo na preventivni napad'

  • , 22.08.2016., 11:50
  • Autor:
  • komentara

Sjeverna Koreja je ponovo upozorila 'imperijaliste SAD-a i njihove južnokorejsku lutku' da ne 'režiraju provokacije' i zaprijetila 'preventivnim protuudarom' ako vojne vježbe pod vodstvom SAD-a zaprijete suverenitetu Pjongjanga.

 
 
 
 
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un (Foto: AFP)

Južna Koreja i Sjedinjene Države započele su u ponedjeljak godišni dvotjedni Ulchi Freedom Guardian (UFG), vojnu vježbu koja uključuje oko 50.000 Korejaca i 30.000 američkih vojnika. U strahu da SAD planira iznenadni nuklearni napad na Sjevernu Koreju tijekom zajedničke vojne vježbe Glavni stožer Korejske narodne armije (KPA) izdao je glasno upozorenje protiv bilo kakve opasne provokacije koje bi mogle dovesti do 'nuklearnog rata'.

'Jedinice KPA u potpunosti su spremne na preventivan napad na neprijateljsku vojsku koja sudjeluje na UFG-u', objavila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

'Nuklearni ratni huškači trebaju imati na umu da ako pokažu i najmanji znak agresije na kopnu, moru ili zraku prema suverenitetu Sjeverne Koreje to će rezultirati hrpom pepela u korejskom stilu putem preventivnog nuklearnog udara', dodaje se u priopćenju.

Napetosti na Korejskom poluotoku i dalje eskaliraju jer su u tijeku ispitivanja nuklearnih i balističkih projektila koje je Sjeverna Koreja nastavila provoditi ove godine, kršeći rezolucije UN-a. Ratoborna retorika pogoršana je nedavnom odlukom Washingtona da implementira sofisticirane nuklearno sposobne bombardere u svoju bazu u Guamu uz najave kako će rasporediti THAAD raketni sustav u Južnoj Koreji.

Tijekom godina Pyongyang je stalno zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a nazivao 'probom za stvarni napad na Sjevernu Koreju.

U međuvremenu, južnokorejska vlada upozorila je svoje građane od mogućih provokacija sa sjevera.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se