Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sjena Ruande nadvila se nad Kenijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Užasna smrt civila spaljenih u crkvi u Keniji pobudila je gorka sjećanja na genocid 1994. godine u Ruandi, to više što su se politički protivnici u Keniji stali međusobno optuživati za genocid i etničko čišćenje, ali promatrači isključuju ponavljanje ruandskog scenarija.

Naprotiv, pišu u četvrtak agencije Reuters i France presse pozivajući se na procjene političkih analitičara, upravo bi užas krvoprolića počinjenog nakon predsjedničkih izbora s oko 340 mrtvih dosad, trebao suprotstavljene strane u Keniji potaknuti na pregovore.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slučaj iz Kenije Higijenski uložak razotkrio horor kojem su izložene radnice: ''Odmah se sve skidajte!'' Masovna grobnica u Keniji - 1 Vjerska sekta FOTO Stravično otkriće: Na pronađenim truplima nedostaju organi, najviše mrtvih su djeca

Nakon što je izborno povjerenstvo izbornim pobjednikom proglasilo dosadašnjeg predsjednika Mwaija Kibakija, njegov protivnik Raila Odinga optužio ga je za izbornu prijevaru i počeo poslijeizborno nasilje.

Optužbe oporbe nisu bez uporišta jer su strani promatrači ocijenili da su izbori održani ispod demokratskih standarda.

Dodatne dvojbe posijalo je naknadno priznanje predsjednika izbornog povjerenstva da nije sasvim siguran tko je izborni pobjednik.

Snimke mačetama naoružanih skupina kako pljačkaju i ubijaju po Keniji te tijela žena i djece spaljenih u utorak u crkvi u Eldoretu gdje su potražili utočište, neumoljivo podsjećaju na užas rata u Ruandi gdje su prije 17 godina ekstremisti plemena Hutu ubili 800.000 pripadnika Tutsija.

Međutim, poznavatelji kakav je Mark Bellamy, bivši američki
veleposlanik u Keniji, vide bitnu razliku između dviju afričkih
zemalja.

On napominje da je Kenija izrazito etnički raznolika jer ima najmanje 42 etničke skupine, dok je u Ruandi i Burundiju, dvjema državama afričkih Velikih jezera, stanovništvo uglavnom podijeljeno na Hutue i Tutsije.

Iako je predsjednik Mwai Kibaki iz plemena Kikuyu, koje igra važnu ulogu u političkom i gospodarskom zemlju otkako je stekla neovinost 1963., ono čini samo 22 posto stanovništva te ni oni niti bilo koja druga skupina ne može dominirati zemljom.

Profesor Josh Ruxin s njujorškog sveučilišta Columbia napominje da "genocid u Ruandi, počinjen 1994. godine, svoje korijene vuče još iz 1959., i desetljeća dubokih podjela". Ključni faktori koji su pridonijeli genocidu u Ruandi bili su i građanski rat koji je već postojao, zatim prijetnja vojske koja je bila u egzilu te mjeseci planiranja, a tih čimbenika u Keniji naprosto nema.

Kenijski odvjetnik i analitičar John Otieno drži da val nasilja
ukazuje na to da Kenija ulazi u bolno razdoblje demokratske zrelosti, te objašnjava: "To je društvo koje počinje postajati svjesno svojih prava, poglavito toga da nijedna vlada ne može zahtijevati apsolutnu moć".

Nijedna stranka u Keniji ne može biti zainteresirana za raspirivanje nasilja, napominje Bellamy.

"S rastućim brojem mrtvih, Raila Odinga postaje svjestan da će ubrzo biti izoliran i zato bi mogao brzo početi tražiti rješenje sukoba pa čak postati junak u očima javnosti", kaže kenijska analitičarka Mary Mutua.

Promatrači ističu još jednu, vrlo važnu karakteristiku Kenije, a ta
je da su moćni ljudi te zemlje "svoj novac uložili u Keniju", a ne u
inozemstvo, što nije slučaj s drugim afričkim državama. "To je
najbolji razlog da ne dopuste raspad zemlje", ocjenjuje neimenovani zapadni diplomat.

Osim što je to afrička zemlja koja je uspjela privući strana
ulaganja, Kenija milijarde dolara ostvaruje turističkom djelatnošću, pa je nerijetka meka i za turiste iz Hrvatske koji ondje rado idu na foto-safarije.

Agencija Reuters piše da bi turistički prihodi, ako se nasilje
nastavi, lako mogli presahnuti jer su europske agencije prestale
bukirati aranžmane za kenijske safari-ture.

Svake godine oko 290.000 Britanaca posjeti Keniju, bivšu britansku koloniju, a u 2007. posjetilo ju je oko 100.000 Amerikanca.

Reuters napominje da je u četvrtak čarter let iz Milana krenuo gotovo potpuno prazan za Mombasu, a od otkazivanja strahuju i njemačka agencija Tui te Thomas Cook, drugi najveći touroperator u Europi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene