Papa Franjo završio je apostolsko putovanje u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju. U Skoplju je predvodio misu pred oko 15 tisuća vjernika. Među njima su bili i brojni hodočasnici iz Hrvatske.

Galerija Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +1 Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Hrvatske zastave vijorile su se danas u Skoplju. Čula se i pjesma hrvatskih hodočasnika. U glavni grad Sjeverne Makedonije došli su iz svih dijelova Hrvatske.

Vezani članci Papa Franjo Imaju najniži natalitet u 160 godina: "Mnogi parovi radije nemaju djece ili imaju samo jedno...To je tragedija" Urbi et Orbi: Papa Franjo održat će božićnu misu - 5 Papa: ''Odbacimo polarizaciju, dijalogom zaliječimo podijeljeni svijet''

"Nas je došlo šest autobusa. Danas smo već četvrti dan ovdje u Makedoniji i zadovoljni smo ovim susretom sa Svetim ocem", rekao je Robert iz Zagreba. 

"Uvijek čekamo jednu riječ utjehe od Pape, da nam donese živoga Krista. Svaki čovjek ima potrebe ljubavi Božje", komentirao je pak Hrvoje iz Splita. 

Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Robert (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Nisam puno razumio Papu, ali drago mi je što sam mu bio blizu i da to zajedništvo toliko ljudi mi je predivno", komentirao je Damjan. 

"Meni je bilo jako lijepo što sam vidio svetoga oca i sretan sam što sam ovdje na hodočašću u Makedoniji", bio je pod dojmom Benjamin. 

Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvati su bili dobar dio od oko 15 tisuća vjernika na Papinoj misi u središtu Skoplja. Došla ga je vidjeti i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Posjet posvećen Majci Terezi

Glad za kruhom, glad za bratstvom, glad za Bogom. Kao što je to dobro znala majka Tereza i željela svoj život graditi na dva stupa: Isusu utjelovljenom u euharistiji i Isusu utjelovljenom u siromašnima. Ljubav koju primamo, ljubav koju dajemo", rekao je papa Franjo. 

Majci Terezi, rođenoj Skopljanki počast je odao i u njezinoj memorijalnoj kući. Upravo ju je papa Franjo prije tri godine proglasio sveticom.

Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

U glavni grad Sjeverne Makedonije Papa je stigao tek nekoliko mjeseci nakon okončanja dugogodišnjeg spora oko imena države. Prvi je poglavar katoličke crkve koji je posjetio zemlju s tek oko 1% katolika.

„Nema veće radosti za vjernike. Malo nas je, ali vidimo da je došao glavni. Šef je došo da nas posjeti i nekako u njegovom, ispod njegovog plašta prolazimo i mi i on nas čuva kao vjernike", izjavio je Laszlo Nemet,  predsjednik međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda

 

Papa se sastao s političkim vrhom Sjeverne Makedonije te podržao zemlje zapadnog Balkana na putu prema Europskoj uniji. Istaknuo je potrebu očuvanja vjerske i etničke raznolikosti regije koja je ključna za jedinstvenost i ljepotu cjeline.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju