Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijski režim i njegovi saveznici zauzeli su u subotu od pobunjenika više od polovice četvrti u istočnom dijelu Alepa i nastavljaju napredovati 19. dan ofenzive kojom kane zauzeti cijeli drugi po veličini grad Sirije.


Nezaustavljivo napredovanje režima Bashara al-Assada na glavnoj bojišnici se nastavlja bez obzira na prosvjede Zapada nakon smrti više stotina civila i egzodusa više desetaka tisuća ljudi.

Vezani članci Slika nije dostupna ''Nikada nisam čuo da se u povijesti govori o dobrom ratu... Svi ratovi su ružni'' Slika nije dostupna Utihnule borbe u Alepu, Turska priprema šatorski grad za izbjeglice

Ofenziva pokrenuta 15. studenoga zračnim napadima, izbacivanjem eksploziva i neprekidnim topničkom paljbom, omogućila je vlasti da zauzme oko 60 posto istočnog dijela Alepa, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Danas gotovo potpuno razrušeno, to bivše sirijsko gospodarsko središte je od 2012. podijeljeno između istočnog dijela, koji su zauzeli pobunjenici i zapadnog koji je ostao u rukama režima.

Zauzimanje svih pobunjeničkih četvrti bi osiguralo provladinim snagama najveću pobjedu od početka ožujka 2011. kada je počeo rat u kojem je poginulo više od 300.000 ljudi i raseljeno je više od polovice stanovništva.

U subotu je nakon žestokih borbi, vojska uz podršku više tisuća stranih boraca, zauzela četvrti Tariq al-Bab, Karam al-Jazmati i Karam al-Tarrab i velike dijelove četvrti Karam al-Myessar, prema podacima SOHR-a.

Osvajanje četvrti Tariq al-Bab omogućuje kontrolu ceste koja povezuje četvrti zapadnog Alepa s međunarodnom zračnom lukom grada, koja je također u rukama režima. (Hina)