Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Siriji

Sirijska vojska tvrdi da je preuzela kontrolu nad Alepom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima UN-a procjenjuje se da je od početka rata 400.000 Sirijaca ubijeno.

Sirijski režim je, tvrde, u četvrtak preuzeo kontrolu nad cijelim Alepom, drugim gradom zemlje i ostvario svoju najveću pobjedu nad pobunjenicima od početka rata 2011. odine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

 

Sirijska vojska je to službeno objavila u četvrtak navečer nakon izlaska posljednjeg konvoja pobunjenika i civila iz Alepa, bivšeg uporišta pobunjenika metropole koja je pala nakon mjesec dana žestoke ofenzive zračnih i kopnenih bombardiranja.

Prema vojnom priopćenju koje je na državnoj televiziji pročitao jedan general, "Glavno zapovjedništvo oružanih snaga je objavilo da je Alep siguran nakon što je oslobođen terorizma, terorista i izlaska konvoja".

"Ta pobjeda predstavlja strateški zaokret u ratu protiv terorizma. Ona naglašava sposobnost sirijske vojske i njezinih saveznika da dobiju bitku protiv terorističkih skupina i postave temelje za novu fazu, kako bi se istjerao terorizam s cijelog teritorija Sirije", dodaje se u priopćenju.

Potpunim osvajanjem Alepa režim sada kontrolira pet najvećih gradova, Homs, Hamu Damask i Latakiju.

Režim slavi pobjedu sa svojim saveznicima Rusijom i Iranom.

Zauzimanja Alepa predstavlja poraz za saveznike oporbe, zaljevske monarhije, Tursku i zapadne zemlje koje u pobunjenicima vide alternativu za sirijski režim koji vlada pola stoljeća.

Zbog anatgonizma između Rusije i Sjedinjenih Država, međunarodna zajednica je ostala paralizirana pred tom humanitarnom dramom.

U posljednji trenutak Vijeće sigurnosti je jednoglasno izglasalo međunarodni nadzor evakuacije Alepa.

Osvajanja Alepa omogućuje režimu da krene u osvajanje drugih regija koje mu izmiču, poput pokrajine Idliba, na sjeverozapadu zemlje, koja je u rukama koalicije pobunjenika i džihadista. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene