Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Vlada se i dalje ograđuje

Sirija: Pronađeni tragovi pokolja nad civilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promatrači Ujedinjenih naroda koji su u petak posjetili sirijsko selo u kojem je počinjen masakr nad civilima pronašli su dokaze da su tamo bile vladine snage i tragove pokolja u kućama, objavio je u subotu UN.

Promatrači su izdali priopćenje o posjetu sirijskom selu Mazrat al-Kubeiru u kojemu je, prema tvrdnjama aktivista, u srijedu masakrirano najmanje 78 civila.

'U selu nije bilo niti jednog stanovnika pa promatrači nisu mogli razgovarati s nikim tko je svjedočio napadu u srijedu', stoji u priopćenju.

Dodaje se da su u blizini sela otkriveni tragovi oklopnih vozila i da su neke kuće oštećene raketama, granatama i drugim oružjem različitog kalibra. Samo sirijska vojska ima oklopnjake i teško naoružanje.

Pročitajte i ovo Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021. Slika nije dostupna Mučili i ubijali Procurili dokazi: Sirijska vlast bit će optužena za ratne zločine?

>> Sirija: UN se pokušava probiti do mjesta pokolja sa snimke

'U nekim kućama uočeni su tragovi krvi po zidovima i podovima', navodi se u priopćenju. 'Na ulicama je još uvijek gorjela vatra i mogao se osjetiti snažan smrad spaljenog mesa', kažu UN-ovi promatrači.

U priopćenju se kaže da su okolnosti napada još uvijek nepoznate. 'Imena, pojedinosti i broj ubijenih tek treba potvrditi. Promatrači još uvijek rade na utvrđivanju činjenica', piše u priopćenju.

Pokolj u Mazrat al-Kubeiru, seocu s petnaestak obitelji i oko 150 mještana, u pokrajini Hami, dogodio se u srijedu, nepuna dva tjedna nakon pokolja u Huli koji je potaknuo zgražanje međunarodne zajednice.

Mladić koji živi u blizini Mazrat al-Kubeira rekao je da je vidio 'spaljena trupla djece, žena i djevojaka' koja leže na tlu.

Oporba i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) optužili su 'šabihe', prorežimske naoružane skupine, da stoje iza ovog novog zločina, ali režim opovrgava da se pokolj dogodio. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene