Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Presudna' bitka

Sirija nastavlja silovito bombardirati Alep

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijska vojska je silovito bombardirala Alep, grad koji bi mogao biti preszudan u sirijskom sukobu.

Istodobno se očekuje sastanak visokog iranskog dužnosnika s predsjednikom Bašarom al-Asadom. Dan pošto je u Jordan prebjegao sirijski premijer Riad Hidžab, najviši dužosnik u vladi koji je napustio režim tijekom šesnaestomjesečne krize, još je jedan general s dvanaestoricom časnika prebjegao u Tursku, javlja turska agencija Anadolija.

Izaslanik vrhovnog iranskog vođe Alija Hamneija, Said Džalili čija je zemlja glavni saveznik Asadova režima, doputovao je u utorak ujutro u Damask gdje će kasno poslijepodne održati tiskovnu konferenciju, izvijestila je iranska državna televizija. Džalili je u Bejrutu, uoči odlaska u sirijsku prijestolnicu, rekao da se rješenje za sirijski sukob mora 'pronaći polazeći s demokratskim pravilima a ne slanjem oružja i prolijevanjem krvi'.

Iran optužuje Sjedinjene Države, Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da pomažu pobunjenicima u rušenju režima u Damasku. Pobunjenici i SAD optužuju pak Iran da vojno podupire Asadov režim. Iranski mnistar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi treba predvečer stići u kratak posjet Turskoj kako bi razgovarao o sudbini 48 iranskih hodočasnika otetih u subotu u pokrajini Damasku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Niz zračnih napada U bombardiranju Alepa ubijeno najmanje 28 civila Slika nije dostupna 'To je zločin, tragedija' JEDAN U NIZU NAPADA Objavljene snimke bombardiranja bolnice

>> SAD: Odlazak suradnika pokazuje da Assad gubi kontrolu

Teheran tvrdi da su oteti hodočasnici, a Brigada Al-Bara koja je preuzela odgovornost za otmicu kaže da je riječ o pripadnicima Čuvara revolucije, elitne vojske islamskog režima. Skupina navodi da su trojica Iranaca ubijena u bombardiranju režimskih snaga.Teheran je upozorio da je Washington odgovoran za život hodočasnika, s obzirom na 'bjelodanu potporu SAD-a terorističkim skupinama'.

Iranska diplomatska aktivnost događa se pošto je u ponedjeljak u Siriji poginulo 226 ljudi, među kojima 147 civila, što je jedan od dana s najvećim brojem žrtava od početka pobune u ožujku 2011. Vojska je u nedjelju dovršila slanje znatnih pojačanja u Alep, gdje se borbe vode od 20. srpnja i spremna je za 'presudnu' bitku, kako je rekao jedan sigurnosni izvor.

Po riječima sigurnosnog čelnika, na toj je bojišnici raspoređeno najmanje 20.000 vojnika, a pobunjenici imaju od 6.000 do 8.000 ljudi, piše list Al-Vatan, blizak vlasti. Pobunjenici tvrde da kontroliraju polovicu grada i da Asadovi vojnici, usprkos bombardiranju iz topova i iz zraka, ne uspijevaju napredovati na kopnu.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene