Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Sirija Bakerovo izvješće ocijenila objektivnim, Olmert se ne slaže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirija je Bakerovo izvješće ocijenila "objektivnim", posebno kada je riječ o ulozi koju bi u jamčenju sigurnosti mogle odigrati zemlje susjedne Iraku. No, izraelski premijer Ehud Olmert kazao je da se ne slaže s izvješćem povjerenstva kojem je na čelu bivši američki državni tajnik James Baker o Iraku i Bliskom istoku.

"Izvješće je objektivno, posebno kad se radi o ulozi koju bi u ostvarenju sigurnosti i stabilnosti u Iraku imale susjedne zemlje", rekao je za France presse dužnosnik sirijskog ministarstva vanjskih poslovakoji je želio ostati anoniman.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu VIDEO Stižu reakcije iz Irana nakon napada, sve je komentirao i izraelski ministar: "Slabo"

Sirija je izvješće ocijenila "pozitivnim" jer, među ostalim, "vodi
računa o uzrocima koji su doveli do tenzija i destabilizacije stanja na Bliskom istoku", rekao je isti dužnosnik.

Studijska skupina za Irak, koju vodi bivši državni tajnik James
Baker, jučer je objavila izvješće u kojem predlaže zaokret u
američkoj politici prema Iraku koji previđa prenamjenu vojne misije SAD, povlačenje većine borbenih postrojbi do prvog kvartala 2008., široku diplomatsku ofenzivu i veće angažiranje iračke vlade na rješavanju "teške i duboke" krize u zemlji.

Izvješće također preporuča da "SAD ponovo inicira aktivne pregovore za mirno i trajno rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba s obzirom na njegovo središnje značenje u regiji", naglasio je Baker. 

Olmert tvrdi drugačije

"Vidim stvari drukčije, brojni su oni koji u SAD-u vide stvari drukčije, i čini mi se da sadašnja američka administracija vidi stvari drukčije", kazao je izraelski premijer Ehud Olmert na konferenciji za tisak u Tel Avivu.

Olmert je ocijenio kako je "malo izgleda" za nastavak pregovora sa Sirijom, preporučenih Bakerovim izvješćem, u "skoroj budućnosti".

"Činjenica da Sirija pokušava destabilizirati vlast u Libanonu i
podržava Hamas dokazuje da ima malo izgleda da se počnu pregovori s tom zemljom u bliskoj budućnosti", kazao je Olmert na konferenciji za tisak u Tel Avivu.

Odbio je precizirati je li spreman na povlačenje s Golanske
visoravni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene