Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Silajdžić i Tihić protiv Lajčakova prijedloga o reformi policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi prijedlog o reformi policije u BiH, kojega je predstavio Visoki predstavnik Miroslav Lajčak, neprihvatljiv je jer praktično zadržava postojeće stanje i legalizira etničke podjele u tom području, ocijenili su član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Lajčak je dvojici najutjecajnijih bošnjačkih političara u BiH novi prijedlog o reformi policije predstavio u srijedu.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Slika nije dostupna BiH: Na pomolu kompromis o reformi policije?

Cjeloviti sadržaj novopredloženog dokumenta javnosti još nije poznata, no Silajdžić i Tihić novinarima su prenijeli kako je riječ o tome da se u najvećoj mogućoj mjeri izlazi u susret zahtjevima srpske strane, koja već tri godine odbija prihvatiti preustroj policije na načelima koja je postavila Europska unija inzistirajući na državnom nadzoru nad policijom koja mora biti profesionalna i depolitizirana.

"Prema ovom prijedlogu ostaje policija Republike Srpske, a ukida se policija Federacije BiH", pojasnio je Silajdžić temeljnu novinu u Lajčakovu prijedlogu.

Novi dokument ponuđen političarima u BiH ne nudi uspostavu policije na državnoj razini, predviđa ukidanje MUP-a Federacije BiH, a zadržavanje policijskih područja u tom entitetu unutar sadašnjih deset županija.

U RS bi policija na entitetskoj razini ostala, a unutar tog entiteta postojala bi i policijska područja koja nigdje ne bi presjecala međuentitetsku crtu razdvajanja.

"Ovo nije reforma policije nego legalizacija njene etničke podjele", izjavio je Tihić.

I on i Silajdžić konstatirali su kako ovakav prijedlog zapravo
predstavlja neku vrstu nagrade Miloradu Dodiku za njegovo opstruiranje reformskih procesa.

 "Ovdje se opstrukcija izgleda isplati", kazao je Silajdžić.

On je također upozorio kako je ovakav ustupak Dodiku potencijalno veoma opasan jer bi doveo do latentnog sukoba Hrvata i Bošnjaka na teritoriju Federacije BiH, koji postaje krajnje nedefiniran.

Silajdžić je ocijenio kako je podjednako opasna Dodikova ponuda Hrvatima da ih podupre ukoliko bi zatražili uspostavu treće federalne jedinice u BiH, upozorivši kako je takvo što "dio geopolitičkih igara" koje su vezane za status Kosova, no ujedno imaju značenje veće od regionalnog.

Silajdžić i Tihić potvrdili su spremnost na dalje sudjelovanje u
pregovorima o reformi policije, no samo na ranije ostavljenim i općeprihvaćenim načelima EU.

Lajčak ljut na Silajdžića  i Tihića

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak izrazio je u četvrtak razočaranje istupima člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića koji su tijekom dana odbacili njegov novi prijedlog o reformi policije u toj zemlji.

"Duboko sam razočaran izjavama... Silajdžića i Tihića. Odbijajući prijedlog o reformi policije i prije nego što su ga ostali vodeći politički lideri dobili, oni su omalovažili i svoje kolege i politički proces", stoji u Lajčakovoj pisanoj izjavi koja je poslijepodne dostavljena medijima u Sarajevu.

"Oni (Silajdžić i Tihić) su odbili prijedlog koji je pravičan i
uravnotežen i koji je sukladan s tri načela Europske unije", Lajčakov je odgovor na tvrdnje najutjecajnijih bošnjačkih političara u BiH koji pak smatraju kako upravo Visoki predstavnik ignorira načela EU kada zanemaruje potrebu državne kontrole i financiranja policije te njenu potpunu depolitizaciju.

Lajčak smatra da su Silajdžić i Tihić svojim istupom doveli u pitanje "interese BiH kao cjeline", a nedopustivim smatra i to što su svoje komentare proslijedili medijima umjesto izravno Uredu Visokog predstavnika (OHR).

Silajdžić i Tihić novinarima su kazali kako se ne boje nikakvih
sankcija OHR-a te da će, kada je riječ o reformi policije, prije svega voditi računa o stvarnim interesima države i njezinih građana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene