Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sharif: Demokratske snage u zemlji moraju okončati diktaturu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif, kojega je s te dužnosti 1999. svrgnuo predsjednik Musharraf, izjavio je kako smatra da bi se pakistanske demokratske stranke trebale ujediniti kako bi se u zemlji okončala diktatura, nakon završetka parlamentarnih izbora čiji su gubitnici Musharrafovi pristalice i simpatizeri.

'Cijenim duh ovog naroda, jer je presudio dosadašnjim vlastima', kazao je Sharif, čija je stranka na ovim izborima, prema za sada nepotpunim rezultatima, osvojila najviše mjesta nakon stranke nedavno ubijene bivše premijerke Benazir Bhutto.

Pročitajte i ovo Geert Wilders Završili parlamentarni izbori Antiislamski i antieuropski populist mogući novi premijer zemlje tulipana: "Nizozemska će biti vraćena Nizozemcima, tsunami azila i migracija bit će obuzdan" Slika nije dostupna Sharif pozvao Musharrafa na ostavku

'Musharraf nije shvaćao narod. Pred mnogim je stvarima zatvarao oči. Rekao je da će otići kad to narod bude želio, a danas je pakistanski narod izrazio svoju želju', kazao je Sharif na konferenciji za novinare održanoj u Lahoreu. 

Sharif je također rekao kako se namjerava sastati s udovcem Benazir Bhutto, Asifom Alijem Zardarijem, koji je, prema želji svoje supruge, preuzeo vodstvo nad strankom PPP koju je ta političarka vodila do ubojstva krajem prosinca prošle godine. 

>> Pakistan: Pobjeda oporbe, Musharraf priznao poraz

'Radujem se što ću surađivati s demokratskim snagama u zemlji. Pozivam sve demokratske stranke na sastanak i od njih očekujem da zauvijek oslobode Pakistan diktature', kazao je.

Sharif se krajem studenoga vratio iz egzila u Saudijskoj Arabiji. Birači su prepoznali njegovo jasno odbacivanje bilo kakve suradnje s Musharrafom i njegovom strankom te su ga nagradili na izborima, smatraju analitičari.

Musharraf ne želi podnijeti ostavku

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf nema namjeru podnijeti ostavku na dosadašnju dužnost, unatoč neuspjehu njegove stranke na jučer održanim parlamentarnim izborima i pozivima oporbe da odstupi s vlasti, izjavio je Musharrafov glasnogovornik general Rashid Qureshi.

'To je predaleko otišlo', odgovorio je Musharrafov glasnogovornik. 

'Nije riječ o predsjedničkim izborima. Predsjednik Musharraf već je bio izabran na petogodišnje razdoblje.'

Musharraf je na vlast došao vojnim udarom u listopadu 1999. Za predsjednika je izabran 2002., a potom ponovno izabran na istu dužnost 6. listopada prošle godine, na kontroverznim izborima u parlamentu koje je oporba osporila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene