Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdano crveno upozorenje

Hrvatica iz Irske koja je na udaru razorne oluje: "Ostali smo kod kuće, ništa ne radi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irska se nalazi na udaru razorne Ofelije, najgore oluje koja je pogodila ovu zemlju od 1961. godine.

Oluja Ofelija koja se kreće s Atlantika donosi u Irsku razorne vjetrove od 150 kilometara na sat, a nevrijeme je već donijelo brojne probleme. 

Martina Tuta, Hrvatica koja živi i radi u Corku, u Irskoj, zbog oluje nije danas otišla na posao te joj je, kao i brojnim drugim građanima, rečeno da ostanu kod kuće.

"Autobusi ne voze, škole i fakulteti su zatvoreni, a ne rade ni javne ustanove", rekla je za DNEVNIK.hr Marina Tuta.

Objavljeno crveno upozorenje

Uragan Ofelija trebao bi, prije nego što pogodi Irsku, izgubiti status uragana. Međutim, još se uvijek očekuje da će biti moćna oluja, a neka će područja biti pogođena vjetrovima brzine 150 km/h.

Irska meterološka služba objavila je "crveno upozorenje", što je upozorenje najviše razine kada su u pitanju nadolazeće oluje. Postoji mogućnost da će obalna područja zbog visokih valova biti poplavljena.

Repriza oluje koja je ubila 18 osoba?

Glasnogovornik Met Éireanna, irske meterološke službe, rekao je da bi Ofelija mogla uzrokovati jednaku štetu kao i Debbie, oluja zbog koje je 1961. poginulo 16 osoba u Republici Irskoj i dvije osobe u Sjevernoj Irskoj.

"Posljednje faze uragana često utječu na Britaniju i Irsku, ali obično izgube svoju snagu prije nego što dođu do nas", rekao je glasnogovornik. "Ovo je bila aktivna sezona uragana, ali uragani Maria i Jose prošli su pored nas bez štete, kao što je i obično slučaj."

"Ofelija je neobičan uragan jer uragani obično dolaze iz Amerika ili s Kariba, a Ofelija dolazi s jugozapada. Vrijedi spomenuti da je i Debbie također došla iz neuobičajenog smjera", dodao je glasnogovornik. Debbie je izazvala štetu od oko 37 milijuna funti.

Ova sezona uragana donijela je 15 oluja s imenom, najviše od 19. stoljeća, koje su uzrokovale štetu od 200 milijardi funti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene