Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj uputio je u četvrtak Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) prigovor "zbog ometanja pravde" i zatražio razrješenje glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, kojeg je optužio da se u njegov slučaj umiješao pod utjecajem Hrvatske.


"Prema informacijama koje imamo, Brammertz je u Zagrebu dobio veliki novac da bi poslije roka pokrenuo ovaj postupak", izjavio je Šešelj na tiskovnoj konferenciji koje redovito održava četvrtkom otkako je u studenom 2014. pušten iz zdravstvenih razloga na privremenu slobodu iz haaškog pritvora.

Vezani članci Policija, ilustracija Bivšeg zapovjednika I. brigade HVO-a terete za ratni zločin: "Znao je za svakodnevno zlostavljanje Bošnjaka" Slika nije dostupna NACIONALIZAM, NEMORAL I KULTURA LAŽI Od poricanja žrtava do veličanja ratnih zločina

Šešelj je naveo da je Brammertz navodno taj novac dobio tijekom boravka u Zagrebu, kad su hrvatske vlasti donijele rezoluciju u povodu njegovih javnih istupa nakon puštanja na privremenu slobodu.

Liječnik: Vraćanje Šešelja u Den Haag bilo bi ubojstvo s predumišljajem

Vođa radikala priopćio je da je svoj prigovor ICTY-u predao dužnosnicima u uredu ICTY-a u Beogradu, a očekuje da će taj sud protiv Brammertza pokrenuti disciplinski postupak.

U tekstu prigovora, koji je podijeljen i novinarima, navodi se kako Šešelj od raspravnog vijeća traži da "zbog ometanja pravde, pokrene disciplinski postupak" protiv Brammertza i "njegovo razrješenje pred Vijećem sigurnosti UN", a također i "izuzeće u daljnjem postupku u predmetu dr Vojislava Šešelja".

Šešelj je ponovio da se neće dragovoljno vratiti u haški pritvor, iz kojeg je u studenom 2014. godine privremeno pušten zbog teškog zdravstvenog stanja.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz zatražio je u utorak od žalbenog vijeća ICTY-a da raspravnom vijeću hitno odredi rok od jednog dana za provedbu odluke o povratku Vojislava Šešelja u haški pritvor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook