Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Senator je pokopan uz svoju ubijenu braću, Johna i Roberta.


Pripadnici počasne garde američke vojske donijeli su Kennedyev lijes prekriven američkom zastavom na grobno mjesto na brežuljku blizu grobova njegove ubijene braće, bivšeg predsjednika SAD Johna F. Kennedyja i senatora Roberta Kennedyja. Kardinal Theodore McCarrick, blizak prijatelj Edwarda Kennedyja, vodio je kratki pogrebni obred, kojem je nazočilo dvadesetak članova obitelji Kennedy i potpredsjednik SAD Joe Biden. Pogreb, započet u sumrak, završio je po mraku, ispaljivanjem počasnih plotuna. Grob će obilježavati jednostavni bijeli križ i mala mramorna ploča s natpisom ‘Edward Moore Kennedy 1932-2009.’, istovjetno grobu Roberta Kennedya.

Prije pogreba na Arlingtonu, pogrebna kolona se na putu iz zračne baze Edwards zaustavila na senatskoj strani Capitola, gdje je Kennedy proveo 47 godina. Na stepenicama Capitola okupilo se oko tisuću građana, a još 4.000 na platou ispred zgrade, kako je objavila policija. Među njima su bili i neki senatori, kongresnici i članovi osoblja Kongresa. Tisuće okupljanih ujedinile su se u molitvi i pjevanju svečane pjesme ‘America the Beautiful’. Na posljednjem ispraćaju i misi zadušnici u Bostonu, u rimokatoličkoj bazilici Naše Gospe od vječne pomoći, Kennedyju je odana počast kao političkoj ikoni, čovjeku kojeg su tragedije i povijest pozvali da produlji obiteljsko nasljeđe i bude mentor budućim naraštajima Kennedyjevih.

Vezani članci Pogreb, ilustracija Sahrana u Zagrebu skuplja 2000 kuna, pogrebnici se bune: "Ne možemo više podnijeti monopolističko ponašanje!" Larry King Na posljednjem ispraćaju legendarnog voditelja svi su nosili njegov zaštitni znak i tako mu odali počast

>> VIDEO: Posljednji ispraćaj Teda Kennedyja

Predsjednik Barack Obama na ispraćaju je održao posmrtno slovo u kojem je rekao da je Kennedy bio ‘nadahnjujuća figura političkog života Amerike, koja nije dopuštala da mu strančarenje pokvari humanost’. ‘Ono što ćemo pamtiti su njegova povijesna postignuća, ono što će nam nedostajati je njegovo veliko srce’, rekao je Obama. Prije predsjednika u bazilici su govorila i senatorova dva sina Edward Jr. i Patrick, koji su kazali da će oca pamtiti kao obiteljskog čovjeka, koji je volio rasprave za obiteljskim stolom i strastvenog čovjeka koji je tražio da se život živi energično i u svoj punini.

Među 1.500 okupljenih na posljednjem ispraćaju, Kennedyju su počast odali i bivši predsjednici SAD George W. Bush, Bill Clinton i Jimmy Carter sa suprugama. Na ispraćaju su bili i senatori iz obje stranke, direktor CIA Leon Panetta, sudac Vrhovnog suda Stephen Breyer, crnački pastor i aktivist Jesse Jackson, pjevač Tony Bennett i glumac Jack Nicholson. Među umjetnicima koji su dali glazbeni prilog događaju bili su tenor Placido Domingo i čelist Yo-Yo Ma. Senator Edward Kennedy umro je utorak u dobi od 77 godina od tumora na mozgu, koji mu je dijagnosticiran prije 15 mjeseci. (Hina)