Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen za seksualni napad

Dozvolili mu kandidaturu: Senat će o Trumpovom kandidatu za suca Vrhovnog suda odlučivati u subotu

Brett Kavanaugh (Foto: AFP)
Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki Senat odlučio je da će u subotu glasati o Trumpovom kandidatu za suca Vrhovnog suda Brettu Kavanaughu, kojega su tri žene optužile za seksualni napad.

U ključnoj proceduri u kandidiranju za novog suca američkog vrhovnog suda, Trumpovog kandidata Bretta Kavanaugha je podržao 51 član Senata, a 49 ih je bilo protiv. Konačno glasanje o Kavanaughu očekuje se u subotu.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

Prošli tjedan, Christine Blasey Ford je rekla da je kao učenik srednje škole u predgrađu u Marylandu kod Washingtona "mrtav pijan" Kavanaugh pritisnuo na krevet, dirao ju i pokušao joj nespretno skinuti odjeću. Ford tvrdi kako je pokušala vrisnuti, ali da joj je tada 17-godišnji Brett Kavanaugh pokrio usta rukom, a da je pobjegla nakon što je Kavanaughov prijatelj koji je gledao skočio na njih i da su se prevrnuli.

Danas sveučilišna profesorica psihologije iz Kalifornije, optužila je Bretta Kavanaugha, konzervativnog suca prizivnog suda kojeg je Trump izabrao kao kandidata za doživotni posao u Vrhovnom sudu. "Ovo je potpuno lažna optužba. Nikad nisam učinio ništa poput toga što tužiteljica opisuje - njoj ili nekome drugome", rekao je Kavanaugh u izjavi koju je objavila Bijela kuća. Optužbe koje iznosi Ford su zakomplicirale njegovu nominaciju, koju prvo treba odobriti Odbor za pravosuđe, a potom i ostatak Senata, kojeg Trumpovi Republikanci tijesno kontroliraju.

Trumpovi republikanci kontroliraju glasanje 

Trump je na Twitteru objavio da je "jako ponosan" na Senat. 

S obzirom na današnji rezultat, Kavanaugh izgleda da je na dobrom putu da dobije doživotno mjesto u Vrhovnom sudu. Ali promjena stajališta samo nekoliko zastupnika značila bi da njegovo potvrđivanje može skrenuti s puta.

Potvrda bi bila i pobjeda za Trumpa te bi se stvorio odnos 5-4 u Vrhovnom sudu u korist republikanaca što bi im dalo prednost u mogućim pravnim bitkama oko ključnih pitanja poput prava na abortus, migracija, kao i Trumpovih pokušaja da zabrani transrodnim osobama priključivanje američkoj vojsci.

Samouvjerenost republikanaca da bi Kavanaugh mogao dobiti povjerenje Senata da postane sudac Vrhovnog suda porasla je u četvrtak nakon pozitivnog mišljenja dvoje neodlučnih senatora o izvješću FBI-a o optužbama protiv Kavanaugha za seksualno napastovanje.

Izvješće, koje je Bijela kuća usred noći poslala senatskom odboru za pravosuđe, demokrati su odbacili kao "razvodnjeno". Izvješće FBI-a nije objavljeno, a senatori su ga mogli pročitati iza zatvorenih vrata u sigurnoj sobi na Capitol Hillu, bez pisanja bilješki i kopiranja. Predsjednik Trump napisao je na Twitteru da je izvješće pokazalo kako su optužbe protiv njegova kandidata za Vrhovni sud bile "posve neutemeljene".

Demokrati su otpočetka protiv

Demokrati se otpočetka protive republikanskom kandidatu predsjednika Trumpa. Dan nakon saslušanja suca, koji je odlučno zanijekao optužbu sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982., kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice, koja nije dala nikakve dokaze za to, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova je bilo protiv.

Ovaj slučaj se pojavio samo nekoliko tjedana uoči izbora na polovici predsjedničkog mandata koji se održavaju 6. studenog i na kojima će demokrati pokušati preuzeti kontrolu nad Kongresom od republikanaca.

Suca Anthonyja Kennedyja kojeg bi Kavanaugh trebao zamijeniti imenovao je konzervativni predsjednik Ronald Reagan 1987., zbog čega bi dolaskom novog konzervativca ideološki omjer na sudu trebao ostati isti.

No Trump, po pisanju Business Insidera, računa da bi u svom mandatu mogao imenovati još barem dva suca, zbog visoke dobi i lošeg zdravlja dviju liberalnih sutkinja u tom tijelu.  (Hina, M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene