Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstariji sin pod kineskom zaštitom

Šefice izaslanstva J. Koreje susrele se s Kim Jong-unom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefice dvaju južnokorejskih izaslanstava srele su se u ponedjeljak s novim sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom tijekom posjeta Pjongjangu kada su odale posljednju počast njegovom pokojnom ocu Kim Jong-ilu, objavilo je južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja.

Lee Hee-ho, (89) udovica bivšeg južnokorejskog predsjednika Kim Dae-junga i Hyun Jung-eun (56) predsjednica trvtke Hyundai, poklonile se se pred posmrtnim ostacima Kim Jong-ila u memorijalu Kumsusan i izrazile žalost Kim Jong-unu, precizirao je jedan glasnogovornik ministarstva. Nije poznato više pojedinosti susreta, prvog novog čelnika s južnokorejskim izaslanstvima i strancima, od kada je Kim Jong-un proglašen 'velikim nasljednikom' svog pokojnog oca.

Nadam se da će naš posjet Sjeveru pomoći u poboljšanju odnosa Jug-Sjever, rekla je Lee prije prelaska granice, prenosi južnokorejska agnecija Yonghap. Njen pokojni muž Kim Dae-jung održao je 2000. s Kim Jong-Ilom prvi međukorejski summit u povijesti, dok je tvrtka Hyundai pionir u gospodarskoj suradnji između kapitalističkog juga i komunističkog sjevera.

Dvije žene vode jedina južnokorejska izaslanstva kojima je Seul dozvolio da odu na Sjever odati posljednju počast Kim-Jong-ilu. One trebaju otputovati iz zemlje u utorak, prije državnog pogreba koji će se održati u srijedu u Pjongjangu, na koji strancima nije dopuštena nazočnost. Južnokoreancima nije dozvoljen ulazak u Sjevernu Koreju, bez posebne dozvole koju izdaju vlasti obje zemlje. Kim Jong-il je umro 17. prosinca od srčanog udara.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne

Najstariji sin Kim Jong-ila pod kineskom zaštitom

Najstariji sin preminulog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila stigao je u Peking i stavljen je pod kinesku zaštitu, javila je u ponedjeljak južnokorejska novinska agencija Yonhap. Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, agencija navodi da je Kim Jong-nam prije nekoliko dana stigao iz Macaoa u Peking te da je odmah 'stavljen pod kinesku zaštitu'.

Za sada nema nikakvih naznaka o nazočnosti 40-godišnjeg Kim Jong-nama na pogrebu svog oca koji će se održati u srijedu u Pjongjangu. Kim Jong-nam već cijelo desetljeće luksuzno živi na relaciji između Macaoa, gdje posjeduje vilu i Pekinga, gdje ima kuću, a također često boravi u Bangkoku, Moskvi i Europi. Krajem 90-ih godina smatrao se najizglednijim nasljednikom svog oca na čelu Sjeverne Koreje. U to je vrijeme imenovan generalom, rukovodeći protuobavještajnom službom tajne policije.

Poznat je po skandalu iz 2001. kada je s dvije žene i sinom pokušao ući u Japan s lažnom putovnicom, nakon čega ga je otac lišio novih dužnosti, a Kim Jong-nam je napustio zemlju. Oženjen je i otac dvoje djece, a kritizirao je sustav nasljedne vlasti, tvrdeći da je to suprotno socijalizmu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene