Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruski plaćenici

Srpski vojnici žale se na okrutnost! Pucaju im iznad glava, mlate ih i tjeraju u borbu bez streljiva: "To znači da te šalju u sigurnu smrt ili barem ranjavanje"

Aktualno Galerija Dejan Berić Dejan Berić Foto: Dnevnik Nove TV Vojnici - 2 Vojnici - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Vojnici - 1 Vojnici - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Vojnik Galerija 1/4 >>
Šef srpskih plaćenika koji za Rusiju ratuju u Ukrajini javno se obratio Vladimiru Putinu. Tvrdi kako njegova jedinica odbija ići u borbu jer ih njihovi ruski zapovjednici fizički i psihički zlostavljaju.

Dejan Berić predstavlja se kao snajperist i veteran rata u Donbasu. U videosnimci se obraća direktno ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i optužuje časnike njegove vojske. Na mješavini ruskog i srpskog pokušava mu objasniti kroz što prolaze srpski dobrovoljci, odnosno plaćenici.

"Nazivali su ih 'ciganima'. Govorili im: 'Zašto ste došli ovamo?' To im je radilo zapovjedništvo 119. pukovnije. Ponašali su se prema njima kao prema ljudima koji se nisu došli boriti, nego krasti i raditi ne znam ni ja što", rekao je Dejan Berić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi udarac Štrajk poljoprivrednika još nije gotov, a već počinje novi: "Zemlji prijeti potpuna paraliza"

Pročitajte i ovo Ruski zatvor Brutalni uvjeti Navaljni se javio iz jednog od najgorih zatvora: "Ovdje nam treba vrući, pečen slon"

On de facto poručuje da se srpske vojnike tretira kao topovsko meso. Tvrdi da su ih zapovjednici tjerali u napade na ukrajinske položaje osiguravši im svega dva ili tri šaržera za automatsku pušku.

"A zapovjednik 119. pukovnije im je rekao da si sve drugo što im treba osvoje u borbi", dodao je Berić.

"Tako nešto znači da te šalju... Ako ne u sigurnu smrt, onda u sigurno ranjavanje", komentira ruski vojni analitičar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužili je organizatori Pula izgubila spor oko zabranjenog koncerta, stigla reakcija gradonačelnika: "Ne odustajemo od svojih argumenata"

U takvim okolnostima srpska jedinica odbila je ići u napade i zatražila premještaj u drugu pukovniju. Berić tvrdi da su na to srpskim vojnicima uskratili hranu, tjerali ih da noće izvan nastambi na velikoj hladnoći, pucali im iznad glava i mlatili ih.

Pucati iznad zemunica je opasno, no oni su to ipak radili.

"U doslovnom smislu, kundacima su premlaćivali borce", kaže Berić.

Pročitajte i ovo Ignazio La Russa; Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Aveti prošlosti na sve strane Zvuči poznato? Šef parlamenta: ''Iskazivanje fašističkih pozdrava nije nužno uvijek zločin''

Pročitajte i ovo Kuća u kojoj je registrirano 50 srpskih birača Veliko otkriće Kako su stvarani fantomski birači u Srbiji: U cijeloj priči pojavljuje se i telefonska centrala

Iz novinarskih krugova u Srbiji Dnevnik Nove TV doznaje da je broj Srba koji ratuju u Ukrajini zapravo mizeran u usporedbi s brojem obožavatelja Putina u Srbiji. Navodno se radi tek o nekoliko desetaka ljudi. Spominjana plaća od 2000 eura manja je ili podjednaka dohotku ruskih plaćenika. Žalbe koje su Srbi iznijeli protiv ruskih zapovjednika također se malo razlikuju od desetaka, ako ne i stotina sličnih apela koje upućuju ruski vojnici, u raznim okolnostima poslani u Ukrajinu, gdje ginu u enormnim razmjerima.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene