Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravni tim koji je zastupao Srbiju u sporu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) očekuje da tužba Hrvatske bude odbijena, izjavio je u srijedu šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović.


“To je ono što očekujemo i čemu se nadamo u ovom postupku”, rekao je Obradović u povodu najava u srijedu u beogradskom tisku da je ICJ već donio presudu u sporu po tužbi i protutužbi Hrvatske i Srbije za genocid, te da će je objaviti početkom veljače.

Vezani članci Bazen, ilustracija Utapanje dječaka u bazenu snimile nadzorne kamere, otac traži pravdu: "Tko je gluhonijemu osobu zaposlio kao čuvara bazena?" Bazen, ilustracija (Foto: Getty) Dječaci provalili na bazen, stariji (10) se utopio: Nitko ih nije čuo jer je zaštitar gluhonijem

“Što se tiče protutužbe Srbije koja se odnosi na operaciju ‘Oluja’ i zločine koji su izvršeni u tijeku i po završetku te operacije, mi ostavljamo sudu da ocijeni da li su se u tim zločinima stekla bitna obilježja kaznenog djela genocida”, rekao je Obradović agenciji Tanjug.

Obradović od suda očekuje da “konstatira da su se masovni zločini dogodili i da to na neki način bude prepoznato bar pred ICJ-em pošto nije pred Haaškim sudom (ICTY)”.

Po Obradovićevoj ocjeni, ICJ bi presudu trebao priopćiti prije 6. veljače, s obzirom da će tada tri člana sudskog vijeća biti zamijenjeni novim sucima.

Sud donio presudu u slučaju tužbi za genocid između Hrvatske i Srbije?!

Ranije u srijedu stručnjak za međunarodno pravo profesor dr. Tibor Varadi ocijenio je kao najvjerojatniju mogućnost da Međunarodni sud pravde odbije i tužbu i protutužbu Hrvatske i Srbije za genocid, ali da u obrazloženju presude pomene neke zločine.

“Meni se čini najvjerojatnijim da će tužba i protutužba biti odbačene. Najlogičniji ishod je da bude odbijena i tužba i protutužba... To je zbog toga što se nadležnost suda prostire isključivo na genocid”, izjavio je Varadi za agenciju Srna ukazujući da je tijekom rata u Hrvatskoj i s jedne i s druge strane bilo zlodjela, ali da ona “ne dosežu tu užasnu razinu genocida”.

Varadi, koji je bio srpski zastupnik u tužbi BiH za genocid protiv Srbije, drži da je u slučaju Hrvatske “veoma malo mogućno” da sud donese presudu kao u slučaju BiH da je Srbija povrijedila Konvenciju o genocidu time što nije pomogla tamo gdje je mogla.

Varadi je podsjetio da je u sporu s BiH odbijena tužba za genocid i da sud nije smatrao da je Srbija kriva za genocid, bilo za izvršenje ili pomaganje, ali je našao da je Beograd povrijedio Konvenciju o genocidu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook