Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je ono što očekujemo'

Šef srbijanskog pravnog tima očekuje da će ICJ odbaciti hrvatsku tužbu protiv Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravni tim koji je zastupao Srbiju u sporu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) očekuje da tužba Hrvatske bude odbijena, izjavio je u srijedu šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović.

“To je ono što očekujemo i čemu se nadamo u ovom postupku”, rekao je Obradović u povodu najava u srijedu u beogradskom tisku da je ICJ već donio presudu u sporu po tužbi i protutužbi Hrvatske i Srbije za genocid, te da će je objaviti početkom veljače.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

“Što se tiče protutužbe Srbije koja se odnosi na operaciju ‘Oluja’ i zločine koji su izvršeni u tijeku i po završetku te operacije, mi ostavljamo sudu da ocijeni da li su se u tim zločinima stekla bitna obilježja kaznenog djela genocida”, rekao je Obradović agenciji Tanjug.

Obradović od suda očekuje da “konstatira da su se masovni zločini dogodili i da to na neki način bude prepoznato bar pred ICJ-em pošto nije pred Haaškim sudom (ICTY)”.

Po Obradovićevoj ocjeni, ICJ bi presudu trebao priopćiti prije 6. veljače, s obzirom da će tada tri člana sudskog vijeća biti zamijenjeni novim sucima.

Sud donio presudu u slučaju tužbi za genocid između Hrvatske i Srbije?!

Ranije u srijedu stručnjak za međunarodno pravo profesor dr. Tibor Varadi ocijenio je kao najvjerojatniju mogućnost da Međunarodni sud pravde odbije i tužbu i protutužbu Hrvatske i Srbije za genocid, ali da u obrazloženju presude pomene neke zločine.

“Meni se čini najvjerojatnijim da će tužba i protutužba biti odbačene. Najlogičniji ishod je da bude odbijena i tužba i protutužba... To je zbog toga što se nadležnost suda prostire isključivo na genocid”, izjavio je Varadi za agenciju Srna ukazujući da je tijekom rata u Hrvatskoj i s jedne i s druge strane bilo zlodjela, ali da ona “ne dosežu tu užasnu razinu genocida”.

Varadi, koji je bio srpski zastupnik u tužbi BiH za genocid protiv Srbije, drži da je u slučaju Hrvatske “veoma malo mogućno” da sud donese presudu kao u slučaju BiH da je Srbija povrijedila Konvenciju o genocidu time što nije pomogla tamo gdje je mogla.

Varadi je podsjetio da je u sporu s BiH odbijena tužba za genocid i da sud nije smatrao da je Srbija kriva za genocid, bilo za izvršenje ili pomaganje, ali je našao da je Beograd povrijedio Konvenciju o genocidu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene