Najmanje je sedmero ljudi nastrijeljeno, a najmanje jedna osoba u kritičnom stanju nakon prosvjeda u Louisvilleu zbog ubojstva Breonne Taylor, crnkinje ustrijeljene u svom stanu u ožujku, rekla je policija u petak.


Situacija u središtu grada još uvijek je osjetljiva, napisao je u e-mailu glasnogovornik policije. Policija kaže da nije ispalila ni metka u incidentu, no da je neke ljude uhitila. Ranije su tvitali da se okupilo veliko mnoštvo u središtu grada.

Vezani članci Veliki prosvjed u Washingtonu Na ulicama Washingtona na tisuće ljudi: "Ne možemo sjediti doma, naši glasovi moraju se čuti", "Marširamo za nadu" Njemačka kancelarka Angela Merkel Merkel osudila rasističko ubojstvo Georgea Floyda: "Rasizam je užasna stvar, a nažalost postoji i u Njemačkoj"

U četvrtak navečer gradonačelnik Louisvillea Greg Fisher podijelio je objavu na Twitteru za koji je rekao da ga je napisala majka Breonne Taylor, u kojemu se prosvjednici pozivaju na mirni prosvjed. "Razumljivo, osjećaji su jaki", napisao je u tvitu.

Pucnjava u Louisvilleu dogodila se u isto vrijeme kad su u Minneapolisu eskalirali prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda (46), crnca koji se, kako se može vidjeti u videosnimci, guši jer mu je policajac koljenom stisnuo vrat.

U incident su umiješana četvorica gradskih policajaca, uključujući onoga koji je prikliještio Floydov vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati".

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati".

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.