Minesotski guverner aktivirao je Nacionalnu gardu u četvrtak kako bi pomogao policiji uspostaviti red nakon dva dana nasilnih prosvjeda u gradu Minneapolisu zbog smrti crnca koji je ostao bez daha dok mu je bjelački policajac koljenom prikliještio grlo. Prosvjedi su se proširili na još nekoliko gradova, a predsjednik Donald Trump prosvjednicima je zaprijetio vojskom.


Guverner Tim Walz naredio je pripadnicima garde da pomognu policiji dok lokalne, državne i savezne snage za provedbu zakona nastoje smiriti međurasne napetosti izazvane ubojstvom Georgea Floyda (46) prilikom uhićenja.

Vezani članci Donald Trump Trump podnio kandidaturu za predsjedničke izbore 2024.: "Povratak Amerike počinje upravo sada" Donald Trump Trump će se ponovno kandidirati za predsjednika Amerike? "Pripremite se. Vrlo vjerojatno ću to ponoviti"

Vojskom je zaprijetio i američki predsjednik Donald Trump. "Ne mogu se suzdržati i gledati kako se to događa u velikom američkom gradu Minneapolisu", napisao je Trump na Twitteru i dodao da će, ne stavi li gradonačelnik situaciju pod kontrolu, poslati Nacionalnu gardu.

"Ovakve stvari obezvrjeđuju sjećanje na Georgea Floyda, ne dopustite da se to dogodi", poručio je građanima i dodao da je vojska uz njih. "Bude li poteškoća, mi ćemo preuzeti kontrolu. Kad počne pljačka, počne pucnjava. Hvala vam!", napisao je.

Prosvjednici su zapalili policijsku stanicu i nekoliko zgrada, a prosvjedi su se iz Minneapolisa raširili na još nekoliko gradova. CNN javlja da je u Kentuckyju došlo do pucnjave te da su opljačkane i oštećene gotovo dvije stotine zgrada u Saint Paulu.

Umiješana četvorica policajaca

Četvorica gradskih policajaca umiješana u incident, uključujući policajca koji je prikliještio Floydov vrat dok je on ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati", otpuštena su sljedeći dan.

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati."

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Prosvjednici na ulicama grada

Prosvjednici su ispunili ulice Minneapolisa treći dan zaredom uzvikujući "Ne mogu disati", mirno prosvjedujući pred vladinim centrom okruga Hennepina i prolazeći središtem grada. Prosvjednici traže da četvorica policajaca budu odmah uhićena.

Osim toga stotine prosvjednika okružile su policijsku postaju i supermarket Target, poprišta sukoba u srijedu navečer između prosvjednika koji su bacali kamenje i interventne policije koja je ispaljivala suzavac i gumene metke.

Na parkiralištu Targeta zapaljen je automobil, a pljačkaši su povremeno upadali u praznu trgovinu da uzmu ako je što preostalo. Oba skupa počela su uz slabo policijsko osiguranje te bez Nacionalne garde.

Na jutarnjem brifingu policijski zapovjednik Medaria ispričao se Floydovoj obitelji te priznao da je policija pridonijela "nedostatku nade" u minesotskome najvećem gradu. Ministarstvo pravosuđa reklo je u četvrtak da je istraga policijske umiješanosti u Floydovu smrt "najviši prioritet."

Brat žrtve Philonise Floyd rekao je CNN-u u četvrtak da je umoran od toga da "gleda kako crni čovjek umire". Rekao je da razumije bijes ljudi, no apelirao je na prosvjednike da ostanu mirni. Peticiju na stranici Change.org koja poziva vlasti da uhite i osude četvoricu policajaca do četvrtka ujutro potpisalo više od 1,1 milijun ljudi.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju