Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDA i Silajdžić pozivaju na odlučnije reagiranje na separatizam u RS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije najjače bošnjačke stranke u Bosni i Hercegovini pozvale su danas na odlučnije reagiranje međunarodne zajednice na najave provedbe referenduma o neovisnosti Republike Srpske a vlasti tog entiteta upozorile su da prestanu sa prijetnjama o odcjepljenju.

Središnjica Stranke demokratske akcije (SDA) ističe u svom priopćenju da je "protuustavan i protudaytonski čin" rezolucija koju je ranije ovog tjedna usvojila Narodna skupština RS prijeteći mogućim referendumom o samostalnosti tog entiteta ukoliko većina zemalja-članica UN-a prizna Kosovo.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Iz SDA upozoravaju kako je tu rezoluciju slijedio niz izjava predsjednika RS Rajka Kuzmanovića koje potvrđuju kako je na djelu smišljena politika čiji je cilj odcjepljenje RS od BiH.

SDA osuđuje činjenicu da se u takvoj situaciji Visoki predstavnik Miroslav Lajčak "po kavanama" sastaje s predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom umjesto da radi svoj posao i sankcionira njegovo izazivačko i protudaytonsko ponašanje.

"Srpski predstavnici zaboravljaju da je propao i tzv. plebiscit srpskog naroda iz 1991. godine kada su u BiH imali sedam korpusa JNA, potporu Slobodana Miloševića i svu logistiku bivše SFRJ. Danas su bh. snage mnogo jače i nikakav referendum ili odluka NS RS ne može odcjepiti ili pripojiti drugoj državi jedan dio BiH", stoji u priopćenju SDA u kojemu se također ističe kako "oni kojima smeta država BiH... mogu otići gdje žele ali nigdje ne mogu odnijeti ni jedan djelić teritorija BiH".

Posebnom izjavom istim se povodom u nedjelju oglasio i član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić.

On je posebice osudio činjenicu da Visoki predstavnik Lajčak ne poduzima ništa unatoč jasnom izazovu suverenitetu BiH koji predstavlja rezolucija parlamenta RS.

Silajdžić drži da to nije izolirana izjava jer je već uslijedila najava kako će RS blokirati potrebne preinake zakona o reformi policije.

"Međunarodna zajednica mora jasno odgovoriti kakvu BiH želi kao svog partnera", stoji u Silajdžićevoj izjavi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene