Martin Schultz (Foto: AFP)
Martin Schultz (Foto: AFP) Foto: Afp

Martin Schulz je na stranačkom kongresu u četvrtak u Berlinu iznova izabran za predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) ali s osjetno slabijom potporom nego početkom godine nakon rekordno loših rezultata na izborima u rujnu.


"19. ožujka ste mi dali podršku od 100 posto. To je bio lijepi trenutak ali nakon toga su nastupila teška vremena. Sada ste mi dali 81,9 posto i moja je želja da na temelju ovog rezultata dođu bolja vremena", rekao je Schulz nakon izbora.

Vezani članci Ilustracija Jurio 300 kilometara na sat u pogrešnom smjeru: U potjeri sudjelovali deseci vozila i helikopter Njemačka industrija Velike promjene mogle bi pogoditi sve vozače u Njemačkoj: "Ponašanje naftnih kompanija smrdi do nebesa"

Nakon što je SPD na izborima u rujnu ostvario najslabiji rezultat u svojoj povijesti, mnogi su za loše stanje u stranci okrivili Martina Schulza.

Schulz je prije današnjeg glasovanja u dugotrajnom govoru obratio poslanicima na kongresu preuzimajući odgovornost i tražeći oprost za loš rezultat na izborima.

On je unatoč tomu što je nakon izbora isključio mogućnost nastavka koalicije s demokršćanima, nakon propasti pregovora o tzv. Jamajka koaliciji između demokršćana, liberala i zelenih i na pritisak predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera, pokrenuo proces kojim bi se SPD ipak odlučio za pregovore o novoj koaliciji.

Stranački kongres je prije izbora Schulza za predsjednika predsjedništvu SPD-a zeleno svjetlo za početak pregovora s demokršćanskom Unijom CDU/CSU čiji je ishod otvoren što znači da socijaldemokrati ostavljaju otvorenom mogućnost koalicijskih pregovora ili odluke o toleriranju manjinske demokršćanske vlade.

U svom govoru Schulz se založio i za jačanje i reformu Europske unije podržavajući reformske planove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

"Europska unija se mora do 2015. pretvoriti u Sjedinjene europske države", rekao je Schulz u svom govoru. Za to bi bilo potrebno donošenje jedinstvenog europskog ustava.

"Tko ne želi prihvatiti taj ustav, mora napustiti novi savez", rekao je Schulz.

Redovni stranački kongres SPD-a je započeo u četvrtak i traje do subote.

SPD podržao pregovore s demokršćanima Angele Merkel o sastavljanju vlade

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) donijela je na svom stranačkom kongresu u četvrtak u Berlinu odluku o početku pregovora s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o mogućem nastavku velike koalicije.

Glasovanje je raščistilo put za pregovore koji mogu riješiti zastoj u koji je zapala europska gospodarska supersila nakon što su konzervativci Angele Merkel i SPD ostvarili rekordno niske rezultate na izborima u rujnu zakompliciravši parlamentarne kombinacije.

"SPD se osjeća obveznim kroz pregovore s Unijom CDU/CSU ispitati hoće li i u kojoj formi preuzeti odgovornost u novoj vladi", stoji u dokumentu koji je prihvaćen od većine izaslanika stranačkog kongresa.

Time je otvoren put za početak pripremnih pregovora s Unijom CDU/CSU sljedećeg tjedna. U dokumentu se izričito naglašava da je ishod pregovora "otvoren". Stranka zadržava mogućnost podržavanja manjinske demokršćanske vlade, nastavak dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske koalicije ili prijevremene izbore.

"Mi ne moramo biti pod svaku cijenu na vlasti ali mi isto tako na moramo pod svaku cijenu biti protiv sudjelovanja u radu vlade", rekao je uoči glasovanja predsjednik SPD-a Martin Schulz.

Schulz je rekao kako se stranka može oporaviti samo ako ponudi jasnu viziju Njemačke i Europe koja će raditi u korist njihovih građana, pozivajući na dublju integraciju Europe i "Sjedinjene Države Europe" do 2025.

"Europa ne funkcionira uvijek u korist svojih ljudi, nego prije prečesto za velike kompanije", rekao je ocrtavajući populističku viziju koja ide daleko preko otvorenosti Merkel za ograničene strukturalne reforme i racionalizaciju birokracije.

Glede imigracije, jednog od glavnih razloga propasti prvog pokušaja Merkel da formira koaliciju s liberalima iz FDP-a i Zelenima, SDP se protivi planu konzervativaca da se produlji zabrana prava na spajanje obitelji za neke azilante.

"Ne može biti gornje granice prava na zaštitu od rata i progona", rekao je Schulz izaslanicima odbijajući zahtjeve konzervativaca za postavljanje granice od 200.000 imigranata godišnje.

Ukoliko pripremni pregovori završe odlukom o početku koalicijskih pregovora, bit će održan dodatni izvanredni stranački kongres na kojem baza mora odlučiti želi li ulazak u pregovore o koaliciji.

Prije glasovanja o pregovorima je propao pokušaj SPD mladeži da se isključi mogućnost ponovnog koaliranja s Unijom CDU/CSU.

Pregovori između dviju stranaka mogu stvarno početi tek u novoj godini. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju