Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Schengenski prostor bez unutarnjih graničnih kontrola proširio se u nedjelju na zračne luke u devet novih zemalja članica, nakon što su u prosincu prošle godine ukinute kontrole na kopnenim granicama i na moru.


Od ponoći sa subote na nedjelju, schengenske odredbe počele su se primjenjivati i u zračnim lukama Estonije, Češke, Litve, Mađarske, Latvije, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije, iz kojih će se zrakoplovom moći putovati u dosadašnje članice Schengena bez graničnih formalnosti. Granične kontrole na kopnu i na moru ukinute su 21. prosinca prošle godine, a zračne luke su ostavljene za kasnije jer nisu na vrijeme obavljene potrebne prilagodbe.

Vezani članci Davor Bozinovic odrzao je bilateralni sastanak sa saveznim ministrom unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva SR Njemacke, Horstom Seehoferom Njemački ministar policije nema prigovora: Hrvatska policija ispravno štiti granicu Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Bavarska zahvalna Hrvatskoj na zaštiti granice EU-a, ali brine je povećanje broja ilegalnih imigranata

Sve zračne luke u novim zemljama članicama Schengena morale su obaviti potrebne prilagodbe, odnosno fizičko odvajanje putnika koji putuju unutar Schengenskog prostora od onih koji putuju izvan toga prostora.

Mnoge zračne luke tu su prigodu iskoristile kako bi proširile i modernizirale svoje putničke terminale.

Schengenski prostor sada čine 22 zemlje članice EU-a te Norveška i Island.

Britanija i Irska jedine su od starih 15 zemalja članica koje nisu dio Schengena.

Izvan Schengena još ostaje Cipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 1. siječnja ove godine.

Schengenskim sporazumom, potpisanim 1985., stvoren je savez među određenim državama Europske unije (Belgija, Francuska, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka), koje su uklonile sve granične kontrole na kopnu, moru i u zrakoplovnim lukama kako bi pospješile slobodu kretanja ljudi i ostvarile zajedničku viznu politiku. Postupno su se u schengenski prostor uključivale i ostale članice EU-a te Island i Norveška, a Sporazum je postao sastavnim dijelom Ugovora o EU.