Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saudijska Arabija mogla bi intervenirati u Iraku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijski kralj Abdullah upozorio je američkog potpredsjednika Dicka Cheneya da će Saudijska Arabija "agresivno intervenirati" na strani iračkih sunita ako u slučaju povlačenja američkih snaga oni budu ugroženi, izvijestio je u srijedu CNN, pozivajući se na izjavu visokog dužnosnika Cheneyeva ureda.

Dužnosnik je rekao da je kralj "strogo opomenuo" Cheneya na sastanku u četiri oka u Ryadu 25. studenoga, izjasnivši se protiv povlačenja američkih snaga iz Iraka kao i protiv stupanja u pregovore s Iranom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gates na putovanju po bliskoistočnoj regiji Slika nije dostupna Ako se SAD povuče u Iraku će intervenirati Saudijska Arabija

Saudijski kralj je rekao da će njegova zemlja biti prisiljena
podržati "istomišljenike među arapskim sunitima" ako u Iraku dođe do raspada i sigurnost sunita bude ugrožena, rekao je dužnosnik.

Kralj Abdullah rekao je Cheneyu da će "agresivno intervenirati u prilog jedne strane u odsutnosti Amerikanaca", naglasio je dužnosnik.

"The New York Times" u srijedu je izvijestio da je Saudijska Arabija upozorila Washington da bi mogla pružiti financijsku pomoć iračkim sunitima u borbi protiv šijita, ako se američke snage povuku.

No, Saudijci su obećali SAD-u da neće intervenirati kako bi pomogli sunitskim pobunjenicima, prema izvješću NYT-a koje se poziva na neimenovane američke i arapske diplomatske izvore.

Saudijci su izrazili zabrinutost da bi nakon povlačenja SAD-a
šijitska većina mogla masakrirati sunitsku manjinu, što uključuje i pobunjenike koje se tereti za smrt tisuće Iračana i američkih vojnika u posljednje tri godine.

Američki dužnosnik kazao je za CNN kako kralj Abdullah nije implicirao da će Saudijska Arabija pomoći Al Qaidi u Iraku već plemenskim skupinama. No iz nekih od tih skupina regrutira se glavnina pobunjenika koji se bore protiv Amerikanaca, rekao je dužnosnik.

Kenneth Pollack, stručnjak Brookings instituta iz Washingtona, kaže da Saudijci imaju dovoljno razloga za zauzimanje strane.

- Oni su užasnuti mogućnošću da Irak bude zahvaćen građanskim ratom, kao i time da se taj rat prelije u Saudijsku Arabiju. Također strahuju da će Iranci, koji podržavaju različite šijitske milicije, izaći kao veliki pobjednici iz građanskog rata, izjavio je Pollack za CNN.

Prema navodima visokog američkog dužnosnika, saudijski kralj rekao je Cheneyu da i druge sunitske arapske zemlje smatraju da bi pregovori SAD-a s Iranom bili opasni.

No dužnosnik je kazao kako je napuštanje Iraka "scenarij Sudnjeg dana" i da do toga neće doći jer SAD neće povući svoje snage.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene