Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy podupire plan jačanja francuskog gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je obećao da će prihvatiti mnoge ideje nezavisnoga povjerenstva, a zbog liberalizacije francuskog strogo reguliranoga gospodarstva, ali je istovremeno i odbio neke ključne prijedloge koji su naišli na žestok otpor.

Sarkozy je taj izvještaj naručio u kolovozu ne bi li pomoću njega otkrio način za izvlačenje gospodarstva iz višegodišnje stagnacije zbog koje je u Francuskoj narastao deficit.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Slika nije dostupna U prvih osam mjeseci Ministarstvo: Država je više zaradila nego potrošila; Oporba: Vladi ne vjerujemo

Ta studija koju je predvodio ekonomist i nekadašnji savjetnik
socijalista Jacques Attali, donijela je 316 prijedloga, među kojima je rezanje javne potrošnje za jedan posto te liberalizacija određenih profesija, poput frizera i taksista.

'Slažem se s glavnim točkama vaših zaključaka. Iako neke ljude plaši sadržaj, ja ga smatram ukupno prilično razumnim', rekao je Sarkozy na sastanku s povjerenstvom u kojem su bili poslovni ljudi, akademici i nekadašnji ministri.

'Naša zemlja treba intenzivnu dozu modernizacije'.

Gospodarstvo se tuži na složeno zakonodavstvo i birokraciju zbog kojih je investiranje teško, ali neki Attalijevi planovi izazvali su burne kritike čak i iz Sarkozyjeve stranke desnoga centra.

Sarkozy je podlegao pritisku i rekao da neće uzeti u obzir
najradikalniju preporuku: ukidanje 218 godina star sustav
administrativnih departmana iako bi se tim potezom uklonio cijeli sloj lokalne birokracije.

Sarkozy je pokazao određeni entuzijazam kad je u pitanju dopuštanje konkurencije kod taksista.

'Pariz je jedini grad na svijetu u kojem je teško pronaći taksi',
rekao je francuski predsjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene