Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novačenje u IS

Sarajevo: Počelo suđenje Bosniću zbog poticanja na terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Sudom Bosne i Hercegovine u srijedu je započelo suđenje Huseinu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi zajednice radikalnih islamista-salafista u toj zemlji po optužnici koja ga tereti za poticanje na terorizam i za novačenje mladića iz te zemlje za borbu na strani terorističke organizacije Islamske države (IS).

Tužitelj Dubravko Čampara najavio je u uvodnoj riječi kako će tijekom sudskog procesa biti jasno dokazano kako je Bosnić kriv za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Pročitajte i ovo Jablaničko jezero promijenilo boju Ekolozi ogorčeni Jezero u susjedstvu poprimilo jezivu boju, stručnjak upozorava: "Uskoro se može očekivati pomor riba" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Bosnić je u sudnicu ušao potpuno mirno, a tako je djelovao i tijekom čitanja optužnice pri čemu uopće nije tražio riječ. On se ranije pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv po navodima optužnice.

U optužnici se navodi kako je tijekom 2013. i 2014. godine Bosnić kao pripadnik salafističke zajednice koja djeluje izvan struktura Islamske zajednice BiH u nekoliko mjesta poput Velike Kladuše i Gornje Maoče, propagirao i širio islamski radikalizam i javno poticao druge osobe da se priključe terorističkim organizacijama.

U optužnici se također konstatira kako je upravo na Bosnićev poticaj veći broj državljana BiH otišao u Siriju, gdje su se pridružili Islamskoj državi kako bi se borili u redovima te organizacije pri čemu su neki od njih ondje i poginuli.

U BiH napadnuti protivnici slanja Bošnjaka u Islamsku državu!

Tužitelj Čampara je, uz čitanje navoda iz optužnice, u srijedu podsjetio kako su Bosnićevi istupi bili dostupni i na društvenim mrežama. Pritom je naveo citate u kojima Bosnić govori o uspostavi islamskog zakona i opravdanoj potrebi da se umre kao "istinski musliman".

"Ovo je priprema za uspostavu islamskih zakona na cijelom dunjaluku (svijetu)", jedan je od citata što ih je naveo Čampara konstatirajući kako oni inkriminiraju Bosnića.

O tome kako su Bosnićevi istupi utjecali na mladiće koji su se odlučili pridružiti Islamskoj državi u nastavku bi suđenja trebali govoriti brojni svjedoci optužbe, a tužitelj Čampara je najavio kako će među njima biti i članovi obitelji takvih osoba.

Tužiteljstvo je pripremilo i materijalne dokaze koji bi trebali potvrditi kako je Bosnić iz arapskih zemalja primao novac namijenjen upravo financiranju novačenja mladića iz BiH za borbu na strani IS-a, no konkretni izvori i iznosi na početku suđenja nisu spomenuti.

Bosnićev odvjetnik Adil Lozo naznačio je kako će se obrana usmjeriti na to da dokaže kako je Bosnić samo iznosio svoje poglede na vjeru. Pozivao se pritom na vjerska prava i slobode zajamčene Europskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama.

Za Lozu je sporno i to što se o Bosniću govori kao o vođi salafističke zajednice ustvrdivši kako ona u formalanom smislu ni ne postoji, a osporio je i prihvatljivost dokaza snimki Bosnićevih istupa postavljenih na Youtubeu konstatirajući kako ih je ondje mogao postaviti bilo tko.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. veljače kada bi optužba trebala izvesti prvog svjedoka.

Bosnić je zbog svog djelovanja uhićen u rujnu 2014. godine i od tada je u pritvoru Suda BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene