Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Salvador je toplo dočekao ribara koji je preživio 13-mjesečno putovanje Pacifikom, od Meksika do Maršalovih otoka, pišu u srijedu britanski mediji.


Brodolomac Jose Salvador Alvarenga vratio se u domovinu Salvador s Maršalskih otoka gdje se nasukao rekavši da se prije 13 mjeseci izgubio u pacifičkim vodama uz obale Meksika.

Vezani članci Doček Nove godine po hrvatskim gradovima Neki su je već dočekali, drugi se tek spremaju za Novu godinu, u Osijeku najhrabriji skakali u ledenu Dravu Doček u Trogiru Proslava Nove godine u Trogiru: Što raditi i gdje ići?

Alvarenga (37) je sletio u zračnu luku u glavnom gradu San Salvadoru gdje ga je dočekala gomila novinara, kći koja ga se ne sjeća i majka koja je mislila da je mrtav.

"Presretna sam što je živ, što se vratio. Želim ga zagrliti", rekla je Joseova teta Emma Alvarenga.

Joseova priča zaprepastila je svijet kada se prije dva tjedna nasukao na atol Ebon, prilično snažan i jedva osunčan za čovjeka koji je više od godine dana proveo na moru.

Odgovor na sumnje: Je li zaista mogao preživjeti 16 MJESECI plutanja na oceanu?

No, na početku te nevjerojatne avanture bio je puno teži, pa se pokazalo da je natečen, dehidriran i u bolovima.

Mnogi su na početku bili skeptični prema Alvarenginoj odiseji od 10.500 kilometara na otvorenome moru koju je preživio jedući sirovu ribu, kornjače i pio krv ptica. No, stručnjaci kaži da je to moguće, a pojedinosti koje su se pojavile nakon nekoliko dana podupiru njegovu jedinstvenu priču.

Alvarenga je radio u ribarskom selu na pacifičkoj obali južne meksičke države Chiapas gdje se ukrcao na čamac, a obalna straža proglasila ga je nestalim kada je čamac nestao bez traga u oluji 17. studenoga 2012. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook