Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saddam: 'Vi ste agenti Irana i cionista'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Saddamu Husseinu i šestorici njegovih bivših zapovjednika optuženih za genocid nad Kurdima nastavlja se danas na iračkom Visokom kaznenom sudu.

Započela je peta rasprava suđenja svrgnutom predsjedniku i njegovim pomagačima zbog organiziranja i provedbe operacije Anfal (ratni plijen, prema nazivu osme sure Kurana) u kojima je 1987. i 1988. u Kurdistanu pobijeno čak 180.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Irak: Počelo suđenje "kemijskom Aliju" Slika nije dostupna Blair odbio komentirati Saddamovo smaknuće

Svi su optuženici bili nazočni u sudnici, među njima i Ali Hassan al-Majid, poznat kao 'kemijski Ali' zbog njegove uloge u kemijskim napadima na civilna područja.

Na četvrtoj raspravi, održanoj jučer, Saddam Hussein je optužio sud da želi podijeliti Iračane huškajući Kurde protiv Arapa.

Suđenje nastavljeno novim svjedočenjem 

Suđenje Sadamu nastavljeno je svjedočenjem Abdulla Gafura Hassana o tome kako je pobjegao iz svojeg sela pred naletom Sadamovih snaga, ostavivši iz sebe majku i dvije sestre, čiji su ostaci poslije pronađeni u jednoj masovnoj grobnici.

'Čestitam, Sadame Huseine. Sad si u kavezu', najprije se Ghafour glasno narugao bivšem iračkom vođi, a potom detaljno ispričao kako je u veljači 1988. zajedno s nekolicinom rođaka pobjegao u susjedni Iran, dok su irački vojnici granatirali njegovo selo Sejdar, nedaleko od grada Sulejmanije na sjeveru Iraka, prenosi Reuters.

Govoreći staloženo i mirno, Gafur je rekao kako su posmrtni ostaci njegove majke i sestara pronađeni u masovnoj grobnici udaljenoj čak 200 kilometara od mjesta napada i to tek prije tri godine, nakon pada Sadamovog režima, a uz njih su bili i njihovi osobni dokumenti.

Sadam je svjedoka mirno slušao i potom najprije zatražio da
međunarodni stručnjaci prouče dokaze o kojima je on govorio i utvrde jesu li osobni dokumenti doista bili na istom mjestu na kojem su pronađeni ostaci njegovih bližnjih.

'Ti stručnjaci ne smiju biti Amerikanci, već neutralni, iz zemalja poput Švicarske', zahtijevao je, prema AFP-u, bivši diktator.

No, nakon što je odvjetnik tužiteljstva u jednom trenutku počeo govoriti o pešmergama, što je izraz koji znači 'kurdski borac', i njihovoj borbi za slobodu protiv tiranije, Sadam je pobijesnio.

Zatražio je od suca da zabrani korištenje riječi 'pešmerga' i da se umjesto nje rabi isključivo riječ 'pobunjenik'.

'Postoji li zemlja na svijetu koja pobunu, ako izbije, ne sprječava vojskom? Predlažem ukidanje riječi 'pešmerga' i njezinu zamjenu riječju 'pobunjenik'", kazao je Sadam, rekavši kako to nisu bili 'pešmerge' već obični pobunjenici protiv kojih se vlada ima pravo boriti.

Nakon toga je potpuno izgubio živce, okrenuo se prema zastupnicima optužbe i zaurlao - 'Vi ste agenti Irana i cionista. Zdrobit ćemo vas!' - nakon čega mu je sudac isključio mikrofon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene