Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sadam ''silom'' vraćen na suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši irački vođa Sadam Hussein, koji već neko vrijeme štrajka glađu, izjavio je kako je ''silom'' iz bolničkog kreveta odveden natrag na suđenje. "Časni sude, ovdje sam doveden na silu'', rekao je sucu Sadam.

Sadam je u nedjelju odvezen u bolnicu zbog narušenog zdravlja štrajkom glađu koji je u znak protesta zbog ubojstva trojice njegovih odvjetnika započeo 7. srpnja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Irak: Počelo suđenje "kemijskom Aliju" Slika nije dostupna Blair odbio komentirati Saddamovo smaknuće

Suđenje je nastavljeno u ponedjeljak, bez njegove prisutnosti, jer je bio na lječenju u bolnici. 

''Doveden sam pred sud protiv svoje volje direktno iz bolnice. Amerikanci su inzistirali da dođem. To nije u redu.'' izjavio je kada je danas doveden na suđenje. 

Bojkot odvjetnika

Sadamov tim odvjetnika bojkotirao je suđenje, pa su zamjenjeni novima. Nekadašnji irački vođa izjavio je na sudu kako odbija obranu odvjetnika koje je imenovao sud. 

"Časni suče, odbijam se pojaviti pred sudom koji radi što hoće'' Saddam Hussein

Sudac Abdel Rahman na njegove je pritužbe odgovorio: "Vaši odvjetnici su obavješteni o saslušanju, ali su izabrali da se ne pojave, unatoč činjenici da imaju milijarde dolara i da se nalaze u susjednoj zemlji gdje potiču nasilje." 

Većina Sadamovih odvjetnika nalazi se u Jordanskom glavnom gradu Ammanu. 

Svrgnutom iračkom diktatoru i još sedmorici suoptuženika sudi se za zločine protiv čovječnosti. 

Sadam je pred sudom izjavio kako bi, ako ga osude na smrtnu kaznu, radije da ga strijeljaju, nego objese.  

"Kao Iračaninu, savjetujem vam da ako budete u prilici izreći smrtnu kaznu, upamtite da je Sadam vojnik i u tom slučaju presuda bi se trebala izvršiti strijeljanjem, a ne vješanjem", rekao je Sadam sucu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene