Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici skupine G20 sastaju se danas u Seulu, a Sjedinjene Države na tom summitu žele dobiti potporu za borbu protiv globalnih ekonomskih problema, iako se čini kako sastanak predstavnika razvijenih ekonomija i onih u ubrzanom rastu neće donijeti ništa novo.


Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako vjeruje da će se čelnici složiti u pogledu koraka kojima bi se postigao uravnotežen i održiv globalni rast, ali dužnosnici kažu kako je vjerojatnije da će se nastojati postići sporazum o široj gospodarskoj suradnji koji će biti 'najmanji zajednički nazivnik'.

U pokušaju da obnovi jedinstvo koje je globalna ekonomska kriza stvorila prije dvije godine, G20 želi ovaj summit iskoristiti za ublažavanje napetosti u vezi s valutnim tečajevima.

Vezani članci Prosvjed u Buenos Airesu (Foto: AFP) - 3 Više od 20.000 policajaca spremno: Tisuće prosvjednika u Buenos Airesu protiv politika zemalja G20 Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Putin i Trump razgovarat će u Argentini na samitu G20

>> Summit G20: Dogovori u sjeni međusobnih sukoba

No iza scene pregovarači se muče s formulacijom završne izjave za sutra. Konačna verzija vjerojatno neće ići dalje od sporazuma koje su prošli mjesec postigli ministri financija G20.

'G20 je spasio brod od potonuća, ubrzali smo, ali svi motori još ne rade punom parom. G20 mora pokazati da je vodeći forum za globalnu gospodarsku suradnju', rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Zabrinutost zbog kineskog slabljenja valute

Američki ministar financija Timothy Geithner kritizirao je uoči summita kinesku valutnu politiku. Rusija je priopćila da je 'posebno zabrinuta zbog pokušaja velikog broja zemalja da jednostranim odlukama slabe svoje valute' kako bi potaknule rast.

'Vjerujemo da takvi koraci vode u nervozu (...) i nestabilnost glavnih valuta zbog čega jača strah od globalnog valutnog rata', rekao je jedan izvor u ruskom izaslanstvu.

Obama je nakon sastanka s južnokorejskim predsjednikom Leejem Myung-bakom rekao kako je uvjeren da će čelnici G20 poduprijeti program poticanja balansiranog rasta, na temelju sporazuma koji je G20 postigao 2009 na summitu u Pittsburghu. 'Ne smatram to kontroverznim prijedlogom', rekao je.

Danas je na dnevnome redu desetak bilateralnih sastanaka, ali summit službeno počinje večeras radnom večerom.

Reuters javlja kako su na na marginama summita Sjedinjene Države i Južna Koreja pregovarale, ali nisu se uspjele dogovoriti o sporazumu slobodnoj trgovini koji nikako da se pokrene s mrtve točke i neugodna je tema čelnicima obiju zemalja.