Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuspjela politika

SAD: Sud privremeno blokirao zastrašujuće slike na kutijama cigareta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duhanskoj industriji federalni sudac Richard Leon privremeno je odgodio implementaciju uznemirujućih fotografija na kutije cigareta.

Dosad, na kutijama su se pojavljivali tekstovi o štetnosti pušenja a novi zahtjevi traže i fotografije. Američki ured za hranu i lijekove traži fotografije bolesnih pluća, trupla na autopsiji i drugih uznemirujućih fotografija koje bi se nalazile uz tekst 'pušenje će vas ubiti'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skupa ovisnost Četvrti udar u samo dva mjeseca! Poskupljuju neke cigarete, provjerite nove cijene Ilustracija kanadske mjere Prvi put upozorenja ispisuju na svaku cigaretu: "Vodeći bolesti i prerane smrti"

Duhanska industrija tužila se kako se time krši Prvi amandman koji jamči slobodu govora. Još u rujnu, tražili su suca Richarda Leona da blokira implementaciju fotografija na kutije cigareta. Naglasili su kako su spremni staviti jači tekst o štetnosti pušenja.

U svijetu, cigarete godišnje ubiju oko 6 milijuna ljudi uključujući i 600 000 nepušača. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava kako se fotografije na kutijama cigrareta trebaju prikazivati jer djeluju na svijest pušača.

Duhanska industrija bunila se i zbog troškova, smatraju da bi im za tu prilagodbu trebali milijuni dolara. Kanada, Australija, Čile, Brazil i Singapur samo su neke od zemalja koje na kutijama cigareta imaju takve fotografije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene