Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iranski prijedlog na razmatranju

SAD se želi dogovoriti s Iranom?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka administracija priopćila je da će razmotriti svaki novi prijedlog Teherana vezan uz iranski nuklearni program, ozbiljno i uz uzajamno poštovanje.

Iranski nuklearni pregovarač Said Džalili izjavio je ranije u utorak da Teheran ima izmijenjene prijedloge i da je spreman ponovno se uključiti u razgovore o pitanjima svog nuklearnog programa s velikim silama. State Department je naveo da nikakav novi iranski prijedlog nisu primile Sjedinjene Države ili druge zemalje koje su bile uključene u nuklearne pregovore s Teheranom.

Pročitajte i ovo Ratni brod Šahid Mahdavi Opremljen projektilima Iranski ratni brod prvi put prelazi ekvator: Jedan važan detalj se taji Andrej Plenković Iz minute u minutu Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova"

>> Amerikanci ne žele nove ratove, Teheran ima adut za pregovore

No, američki dužnosnici ne odbacuje mogućnost novih razgovora s Teheranom i kažu kako bi konstruktivan odgovor Irana na ponudu koju su mu velike sile uputile ranije ove godine, bio dobrodošao. 'Mi bismo svaki prijedlog koji nam daju, razmotrili ozbiljno i u duhu uzajamnog poštovanja. Pozdravili bismo konstruktivan odgovor iranske vlade na travanjski prijedlog skupine P5+1', rekao je glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly.

Ključ je zaustavljanje obogaćivanja urana

SAD i ostale stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a te Njemačka, tzv. skupina P5+1, ponudila je Iranu izmijenjeni paket gospodarskih i drugih poticaja ako zaustavi obogaćivanje urana i vrati se pregovorima oko svog nuklearnog programa. Obamina je administracija, podržana od ključnih europskih saveznika, upozorila Teheran da može očekivati pooštrenje međunarodnih sankcija, ako do kraja rujna pregovarački proces ne izađe iz zastoja.

'Kako budu napredovali, ovi bi razgovori mogli dovesti Iran da se uskladi sa svojim međunarodnim obvezama i stvori povjerenje u isključivo miroljubive namjene svog nuklearnog programa', istakao je Kelly. Iran tvrdi da je njegov program obogaćivanja urana namijenjen proizvodnji goriva za nuklearne centrale, dok SAD i Zapad vjeruju da Iran pokušava razviti nuklearno oružje. Iranski prijedlog za pregovore došao je uoči sastanka visokih diplomatskih predstavnika skupine P5+1 u srijedu u Frankfurtu, posvećenog pitanju iranskog nuklearnog programa. Također se očekuje da će to biti jedna od glavnih tema na marginama godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a krajem rujna u New Yorku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene