Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države povećat će broj bespilotnih letjelica i proširiti video nadzor zračnog prostora nad Afganistanom, kako bi pratile ulazak 30.000 dodatnih vojnika, izjavio je američki zrakoplovni general.


Pojačani nadzor zračnoga prostora osigurat će upravljane i bespilotne letjelice te nova tehnologija koja, primjerice, omogućuje bespilotnoj letjelici MQ-9 Reaper da načini 10 video snimaka i pošalje ih za 10 različitih korisnika na tlu, izjavio je general David Deptula, zamjenik načelnika stožera za obavještajni rad i izviđanje. Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell kazao je da su u Afganistan već počeli stizati prvi marinci iz novoga kontigenta od 30.000 američkih vojnika.General Deptula najavio je da će u idućih osam mjeseci biti dodatno proširen zračni nadzor nad Afganistanom.

'Zvijer Kandahara'

On nije iznio nikakve pojedinosti o djelovanju najnovijeg modela nevidljive izvidničke bespilotne letjelice, nazvane 'Zvijer Kandahara', prenosi u izvješću ABC News. Također nije naveo koliko je drugih takvih letjelica poslano u Afganistan.Izviješteno je i da je Ratno zrakoplovstvo SAD ovoga mjeseca počelo koristiti tajnu, nenaoružanu bespilotnu letjelicu u Afganistanu.

Vezani članci Vojnici odlaze u Afganistan (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski vojnici odlaze na mirovnu misiju u Afganistan: "Spremni smo, uvježbani smo profesionalci i idemo raditi svoj posao" Ispraćaj 22. hrvatskog kontingenta u operaciju ISAF u Afganistanu (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Provjerili smo: Možemo li samo tako smanjiti broj naših vojnika u Afganistanu i što o tome misle predsjednički kandidati

Prema Deptuli, SAD u Afganistan šalje i prvi turboproplerski izvidnički zrakolov MC-12W, kakvih je šest u Iraku. Pored toga, u Afganistan krajem ljeta trebaju stići i bespilotne letjelice Reaper, opremljene visoko osjetljivim video senzorima tvrtke Gorgon Stare. ( Hina)