Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazak 30.000 vojnika

SAD proširuje program zračnog nadzora Afganistana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države povećat će broj bespilotnih letjelica i proširiti video nadzor zračnog prostora nad Afganistanom, kako bi pratile ulazak 30.000 dodatnih vojnika, izjavio je američki zrakoplovni general.

Pojačani nadzor zračnoga prostora osigurat će upravljane i bespilotne letjelice te nova tehnologija koja, primjerice, omogućuje bespilotnoj letjelici MQ-9 Reaper da načini 10 video snimaka i pošalje ih za 10 različitih korisnika na tlu, izjavio je general David Deptula, zamjenik načelnika stožera za obavještajni rad i izviđanje. Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell kazao je da su u Afganistan već počeli stizati prvi marinci iz novoga kontigenta od 30.000 američkih vojnika.General Deptula najavio je da će u idućih osam mjeseci biti dodatno proširen zračni nadzor nad Afganistanom.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Slika nije dostupna evakuirana iz kabula Sjećate li se bebe koju su vojnici podizali preko bodljikave žice u Kabulu? Pogledajte gdje je danas

'Zvijer Kandahara'

On nije iznio nikakve pojedinosti o djelovanju najnovijeg modela nevidljive izvidničke bespilotne letjelice, nazvane 'Zvijer Kandahara', prenosi u izvješću ABC News. Također nije naveo koliko je drugih takvih letjelica poslano u Afganistan.Izviješteno je i da je Ratno zrakoplovstvo SAD ovoga mjeseca počelo koristiti tajnu, nenaoružanu bespilotnu letjelicu u Afganistanu.

Prema Deptuli, SAD u Afganistan šalje i prvi turboproplerski izvidnički zrakolov MC-12W, kakvih je šest u Iraku. Pored toga, u Afganistan krajem ljeta trebaju stići i bespilotne letjelice Reaper, opremljene visoko osjetljivim video senzorima tvrtke Gorgon Stare. ( Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene