Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD pozdravlja obnovu pregovora na podijeljenom Cipru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države u petak su pozdravile obnovu pregovora ciparskih čelnika o ujedinjenju otoka, i dogovor o otvaranju graničnog prijelaza u Nikoziji.

"Pozdravljano današnji pozitivan sastanak između predsjednika Republike Cipar Dimitrisa Kristofiasa i čelnika ciparskih Turaka Mehmeta Ali Talata", kaže se u priopćenju State Departmenta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti" Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

Ističe se da je SAD ohrabren sporazumom ciparskih čelnika da odmah obnove sastanke radnih skupina, kao i da u roku od tri mjeseca nastave pregovore o "sveobuhvatnom rješenju koji bi ponovo ujedinilo otok u federaciju sa dvije zone, dvije zajednice".

"Čestitamo čelnicima na sporazumu da otvore, u najskorije vrijeme, prijelaz u ulici Ledra u Nikoziji zatvoren dulje od 40 godina. Takvi koraci grade nužno povjerenje među stranama u napredovanju prema sveobuhvatnom rješenju", navodi State Department.

Također se ističe da će SAD nastaviti davati punu potporu konstruktivnom dijalogu, i naporima UN-a da se dođe do pravednog i trajnog rješenja za Cipar.

Cipar je podijeljen na grčki i turski dio od 1964., a od tada su na otoku i mirovne snage UN-a.

Godine 1974., nakon državnog udara potaknutog od vojne hunte u Ateni, s ciljem pripajanja otoka Grčkoj, sjeverni, turski dio otoka okupirale su oružane snage Turske, a 1983. na njemu je proglašena turska republika sjeverni Cipar, koju priznaje samo Ankara.

Godine 2002. UN je predložio mirovni plan za Cipar, s podjelom vlasti i vraćanjem oduzetog teritorija ciparskim Grcima.

U travnju 2004. ciparski Grci su na referendumu odbacili UN-ov plan. U svibnju 2004. Cipar je ušao u EU, još uvijek podijeljen. Turska je u listopadu 2005. počela pristupne pregovore s EU.

U srpnju 2006., čelnici ciparskih Grka i Turaka prihvatili su okvir za nastavak mirovnih pregovora.

U srpnju 2007., Komunistička partija napušta vladajuću koaliciju, nezadovoljna taktikom predsjednika Tassosa Papadopoulosa u rješavanju podjele otoka.

Čelnik Komunističke partije Demetris Kristofias 24. veljače ove godine pobjeđuje na predsjedničkim izborima i odmah najavljuje obnovu napora za ujedinjenje otoka.

Današnji sastanak dvojice čelnika, održan u UN-ovoj zoni razdvajanja u blizini napuštene zračne luke kod Nikozije, prvi je otkako je umjereni Kristofias izabran za predsjednika. Analitičari su njegovu pobjedu proglasili dosad najboljom prigodom za postizanje sporazuma o ujedinjenju Cipra.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene