Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD pozdravlja nezavisnost Kosova, poziva strane na suzdržanost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države danas su pozdravile proglašenje neovisnosti Kosova, naglasile važnost zaštite manjina kod provedbe Ahtisarijeva plana, pozvale sve strane da pokažu "najveću suzdržanost" i izbjegnu provokacije te zajamčile da će misija NATO-a osigurati zaštitu svim zajednicama na Kosovu.

"Obaviješteni smo da je Kosovo danas proglasilo neovisnost. Pozdravljamo jasnu predanost kosovske Vlade da provede dalekosežne odredbe plana posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisarija za zaštitu etničkih manjina", kaže se i priopćenju glasnogovornika State Departmenta Seana McCormacka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eenergetska neovisnost Španjolska ih ima više od 300, Hrvatska nijednu: ''Interes građana postoji, ali nedostaje političke volje'' Slika nije dostupna ''NOVA AMERIČKA POLITIKA'' Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

"SAD sada preispituju to pitanje i raspravljaju ga sa svojim europskim partnerima, očekujemo da ćemo ubrzo izdati priopćenje", kazao je McCormack.

SAD pruža snažnu podršku etničkim i vjerskim manjinama na Kosovu, ističe se u izjavi.

"SAD poziva sve strane da pokažu najveću suzdržanost i izbjegnu provokativne postupke. NATO-ova misija KFOR-a nastavit će odlučno odgovarati kako bi osigurala sigurno i zaštićeno okružje za sve zajednice diljem Kosova", naglasio je glasnogovornik State Departmenta.

Također je istaknuo kako SAD već dugo vjeruje da je Ahtisaarijev plan, uključujući njegovu preporuku o nadziranoj neovisnosti za Kosovo, najbolji način za promicanje regionalne stabilnosti te da omogućava i Srbiji i Kosovu napredak na njihovu putu u euroatlantske integracije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene