Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 10 točaka

SAD: Podignuta optužnica protiv bombaša s Times Squarea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv naturaliziranog državljana SAD-a podrijetlom iz Pakistana, Faisala Shahzada, podignuta je optužnica u kojoj se tereti za neuspjeli pokušaj terorističkog napada auto-bombom na glavnom newyorškom trgu Times Sqareu 1. svibnja.

Shahzad (30) se tereti u 10 točaka optužnice za urotu, uporabu oružja za masovno uništenje, pokušaj terorističkog napada, prijevoz eksploziva i druga kaznena djela. Ako bude proglašen krivim može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Shahzad je u pritvoru od 3. svibnja kada je uhićen u zrakoplovu koji je iz New Yorka trebao poletjeti za Dubai. Očekuje se da će biti izveden pred sud u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićeni Pakistanac priznao Obama: SAD se neće dati zastrašiti Slika nije dostupna Tvrdi da nije imao pomoć Napad na Times Squareu osumnjičeni je planirao sam?

Shahzad je uhićen dva dana nakon što je parkirani terenac Nissan Pathfinder iz kojeg je izlazio dim pronađen u blizini 45. ulice i Sedme avenije na Times Squareu. Unutar vozila policijski pirotehničari su pronašli nekoliko vreća umjetnog gnojiva, dva kanistera s po 20 litara benzina, velike rakete za vatromet, tri plinske boce s propanom i dva sata povezana žicama s ostalim komponentama te improvizirane bombe.

>> Neuspjeli atentat na Times Squareu: Uhićene dvije osobe u SAD-u

U optužnici se navodi da je Shahzad primio obuku u rukovanju s eksplozivom u pakistanskoj pokrajini Waziristan, od osoba povezanih s tamošnjom militantnom ekstremističkom skupinom Tehrik-e-Taliban. Navodno je u travnju u SAD-u primio 12.000 dolara u gotovini, koje mu je poslao suučesnik u uroti iz Pakistana, koji je znao da radi za pakistanske Talibane.

Također se navodi da je optuženi u ožujku kupio poluautomatsku pušku u Connecticutu, gdje je živio, koja je pronađena u njegovu automobilu na dan uhićenja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene