Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverneri saveznih država Oregon i Washington, na sjeverozapadu SAD-a, proglasili su izvanredno stanje nakon što su oluje s obilnim padalinama izazvale poplave, klizanje tla i brojne poremećaje u prometu i opskrbi strujom.


Olujni sustav koji je u ponedjeljak zahvatio sjeverozapad SAD, praćen orkanskim vjetrom, kišom i snijegom, odnio je četiri ljudske žrtve, a više od 100 ljudi spašeno je helikopterima na poplavljenom području.

Vezani članci Bruno Fantulin, lovac na munje, i njegove fotografije Kad krenu munje i gromovi, drugi se sklanjaju, a on baš u njih upire svoj aparat: Mladi pustolov je lovac na oluje Tropska oluja Henri - 1 VIDEO Uragan Henri došao do sjeveroistočne američke obale: Izdano upozorenje za više od 35 milijuna ljudi

Klizanja tla i blatne bujice zatvorile su brojne ceste, uključujući i autocestu Interstate 5, glavnu prometnicu na pravcu sjever-jug na zapadnoj obali SAD.

Mnoge škole i uredi javnih službi zatvoreni su već drugi dan u obje države.

Gradić Verninia s 2200 stanovnika, sjeverozapadno od Portlanda, u Oregonu, gotovo je u cijelosti poplavljen, a ceste koje vode do njega su odsječene zbog klizišta i visoke vode, rekao je glasnogovornik lokalne službe za hitna stanja.

U državi Washington bez struje je ostalo više od 80.000 kućanstava, kazao je guverner Chris Gregorie. Elektroposkba Portlanda u Oregonu izvijestila je da je 36.000 kućanstava bez struje.

Područje Washingtona i Oregona i u nedjelju je zahvatilo olujno nevrijeme, u kojem je poginulo 15 osoba, većinom u prometnim nesrećama.

Za utorak poslijepodne meteorolozi su najavili novi olujni sustav sa snijegom, koji može pogoršati stanje.