Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države odbacile su u ponedjeljak "lažna" tumačenja dokumenata koji su procurili u javnosti o Sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom (TTIP) ustvrdivši da taj sporazum "neće oslabiti" propise o sanitarnoj zaštiti i zaštiti okoliša.


"Tumačenja tih dokumenata u najmanju su ruku lažna, a u najgorem slučaju potpuno su pogrešna", rekao je glasnogovornik Ureda za vanjsku trgovinu Sjedinjenih Država (USTR) koji pregovara s Europskom komisijom.

Vezani članci Mike Pompeo i Andrej Plenković Okončan sastanak Pompea i Plenkovića: "Nadam se da će državno tajništvo vidjeti da smo ispunili sve preduvjete za ukidanje viza za posjet SAD-u" Ured Photomata - 3 Stiže jak vjetar u leđa hrvatskim izvoznicima i američkim ulagačima: Ukida se dvostruko oporezivanje sa SAD-om

Greenpeace je u ponedjeljak objavio tajne dokumente o pregovorima koji, tvrdi ta nevladina organizacija za zaštitu okoliša, pojačava strahovanja da će TTIP pogodovati velikim korporacijama na štetu potrošača.

"TTIP će očuvati, a ne oslabiti naše čvrste propise o zaštiti potrošača, zdravlja i okoliša i staviti SAD i EU u poziciju da promiču čvršće propise diljem svijeta", ustvrdio je glasnogovornik USTR-a u priopćenju.

Administracija predsjednika Baracka Obama vodi utrku s vremenom da završi sporazum prije isteka Obamina mandata u siječnju. Njegov glasnogovornik Josh Earnest izrazio je "veliku zabrinutost navodnim curenjima" podataka o pregovorima, a glasnogovornik State Departmenta John Kirby rekao je kako Washington "i dalje vjeruje da je sporazum moguć" do kraja Obamina mandata.

Priznao je da skepticizam postoji s obje strane Atlantika, ali i ustvrdio da je "globalizacija stvarnost".

Europska komisija odbacila je u ponedjeljak tvrdnje Greenpeacea da će TTIP sniziti europske standarde o zaštiti potrošača.

EU i SAD pregovaraju o TTIP-u, koji za cilj ima stvaranje najveće zone slobodne trgovine na svijetu s 800 milijuna stanovnika. Brojni protivnici toga sporazuma pribojavaju se da će taj sporazum sniziti dosegnute standarde i ići na ruku velikim korporacijama, a na štetu potrošača i nacionalnih vlada. (Hina)