Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Obama vodi pred McCainom u ključnim "nepostojanim" državama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatni predsjednički kandidat demokrata Barack Obama vodi pred republikanskim protukandidatom Johnom McCainom u tri ključne tzv. "swing" države - Floridi, Ohiu i Pennsylvaniji - u kojima će se voditi odlučujuća bitka na izborima u Sjedinjenim Državama u studenome, pokazala su u ispitivanja američkih birača.

Anketa Sveučilišta Quinnipiac pokazala je da Obama vodi pred McCainom u Pennsylvaniji s 52 prema 42 posto glasova, u Ohiu s 48 prema 42 posto i na Floridi s 47 prema 43 posto glasova.

Pročitajte i ovo Odvjetnici Mate Matić i Dubravka Krklec nakon stravičnog požara VIDEO Odvjetnici otkrili za što se tereti Bedu: "Ovo je nešto neobično..." Glasače iz Republike Srpske navodno voze do mjesta gdje će u Beogradu glasati Okupljaju se oko Štark Arene Birači iz Republike Srpske glasuju u Beogradu, pogledajte kako ih organiziraju: "Vozit će vas gdje treba..."

Te tri države, koje naziv "swing" (njihalo) duguju činjenici da su u prošlosti birale i demokratske i republikanske predsjednike, bit će ključne za pobjedu na izborima 4. studenoga za oba kandidata, kao što su to bile i na prethodnih nekoliko izbora.

U sve tri države, Obama vodi među ženskim biračima s 10 do 23 posto prednosti, dok je kod muških birača odnos izjednačen, odnosno ni Obama niti McCain nemaju znatniju prednost.

Anketa Quinnipiaca, također je pokazala da u sve tri države većina demokratskih birača podržava izbor Hillary Clinton kao Obaminog potpredsjedničkog kandidata, dok se većina neovisnih birača tome protivi.

U međuvremenu, Obama i u kampanji za predsjedničke nastavlja sa stranačkom "strategijom 50-država", koju je primjenjivao u demokratskim predizborima, piše tjednik Newsweek u svom novom izdanju.

Umjesto uobičajenog načina - ulaganja dragocjenih dolara kampanje samo u one države u kojima kandidat ima izglede za pobjedu, Obamin stožer odlučno će se natjecati svugdje, čak i u tradicionalno republikanskim državama.

Mobiliziranje desetaka tisuća dobrovoljaca i organizatora kampanje diljem SAD-a za predsjedničke izbore počelo je i prije nego što je Obama osigurao nominaciju, a prošloga je tjedna stožer uputio 3.600 dobrovoljaca u 17 saveznih država, da rade za Obamu i novače aktiviste za kampanju.

Iako si stratezi Obamine kampanje, na čelu s Paulom Tewesom i Davidom Axelrodom, ne utvaraju da on može pobjediti McCaina u državama kao što je primjerice Utah, jedan od ciljeva trošenja novca na kampanju u tim državama je prisiliti McCaina, koji raspolaže s dvostruko manje sredstava od Obame (24 milijuna dolara prema 46 milijuna dolara), da i on više troši, odnosno da se financijski iscrpljuje, piše Newsweek.

Drugi cilj je, s kampanjom i registriranjem novih birača, pomoći uspjehu demokratskih kandidata na izborima za Predstavnički dom Kongresa.

U konačnici, osiguravanje nadmoćne većine u Kongresu, pomoći će Obami da uvede obećanu univerzalnu zdravstvenu skrb i vrati američke vojnike iz Iraka, kazao je za list Tewesov zamjenik Steve Hildebrand.

U izbornoj godini, predsjedničkom kandidat ujedno pripada i vodeća uloga u stranci, a Obama je već dao do znanja da preuzima kontrolu nad Demokratskom strankom. Tewes je najavio da se uredi Demokratskog nacionalnog odbora - DNC, praktično sele u Chicago, gdje je smješten stožer Obamine kampanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene