Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran je povećao broj svojih snaga u Perzijskom zaljevu i pripremio brodove koji bi mogli biti korišteni u samoubilačkim napadima, ali američka mornarica može spriječiti blokadu Hormuškog tjesnaca, rekao je Zapovjednik američkih pomorskih snaga zaljevu.


'Povećali su broj podmornica i broj jurišnih brodova. Neki od manjih brodova su opremljeni velikim bojevim glavama koje mogu biti upotrijebljene kao eksplozivne naprave za samoubilačke napade', izjavio je viceadmiral Mark Fox. Dodao je da Iran ovog trenutka raspolaže s deset manjih podmornica.

Istaknuo je da SAD s velikom pozornošću prati razvoj iranskih raketa velikog i malog dometa, balističkih projektila srednjeg i velikog dometa i, naravno, razvoj nuklearnog programa.

Vezani članci Slika nije dostupna Irak: 15 novih žrtava, ISIL nastavlja napade Slika nije dostupna Amerikanci potiho jačaju nazočnost u Perzijskom zaljevu

>> Iran tvrdi da može napasti SAD

Poručio je da je američka mornarica spremna za slučaj napada ili drugih incidenata u Perzijskom zaljevu te da ima široki raspon opcija koje može ponuditi američkom predsjedniku. Dodao je, međutim, da prioritet u smirivanju napetosti treba dati diplomaciji.

Iran je u posljednje vrijeme više puta prijetio da će blokirati plovidbu brodova u Zaljevu ili napasti američke snage, ako zbog sankcija bude prekinuta njegova trgovina naftom ili ako bude napadnut njegov sporni nuklearni program.

SAD i EU su iranskoj centralnoj banci uvele nove sankcije koje otežavaju zemljama da Iranu plate naftu koju od njega uvoze, a Iranu da plati robu koju on uvozi. (I.D. / Hina)