Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna tajna

SAD na Grenlandu izgubile nuklearnu bombu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD su prekinule potragu za izgubljenim nuklearnim oružjem koje je završilo ispod leda nakon što se 1968. bombarder B-52 srušio na Grenlandu, prenosi BBC.

Avion, koji je nosio 4 nuklearne bombe nestao je ispod zaleđenog oceana blizu američke zračne baze Thule, barem tako tvrde dokumenti koji su isplivali na površinu zahvaljujući Uredbi o slobodi informacija, te ljudima koji su se uključili u potragu.

Pročitajte i ovo Njemačka policija, ilustracija Čeka ga teška kazna Prvotravanjska šala otišla predaleko: Svojim potezom izazvao je veliku policijsku akciju Spašavanje Jezerski vrh - 4 Kobno planinarenje Detalji stravične nesreće u Albaniji: Poginula hrvatska znanstvenica, 10 sati trajala je akcija spašavanja preostalih planinara

Pri padu srećom nije aktivirana nuklearna jezgra bombi stoji u izvješću. Tisuće krhotina, od kojih su neke bile i radioaktivne, razletile su se po smrznutom oceanu, a istražitelji koji su ih sakupljali utvrdili su da je riječ samo o tri bombe. Četvrta je nestala pod oceanom.

Znanstvenici su u strahu da izgorene komponente ne izbiju na površinu poslali podmornicu u potragu za bombom. No ona je otkazana nakon što su proučavajući efekte radioaktivnog materijala u moru i njegov utjecaj na okoliš zaključili kako nema značajnije opasnosti.

Pentagon je odbio komentirati tvrdnje BBC-a referirajući se na prethodne studije o ovom incidentu, prema kojima su sve četiri bombe uništene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene