Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U napadima ginu djeca

SAD i Velika Britanija pozvali Šri Lanku da prekine borbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton i britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u utorak su pozvali vladu Šri Lanke i tamilske gerilce da prekinu borbe i omoguće civilima da napuste zonu sukoba na sjeveroistoku otoka.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon njihovog sastanka razgovora u State Departmentu, Clinton i Milband 'izrazili su duboku zabrinutost zbog humanitarne krize na sjeveru Šri Lanke i velikog broja civilnih žrtava u tzv. 'sigurnoj zoni''. Clinton i Miliband pozvali su 'sve strane da okončaju neprijateljstva i dopuste evakuaciju desetina tisuća civila koji su se zatekli 'sigurnoj zoni'', uz dopuštenje ulaska humanitarnim ekipama UN-a i dostave humanitarne pomoći.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

Pozvali na pomirbu

Također su pozvali na političko rješenje i pomirbu na Šri Lanki, te na davanje ravnopravne uloge Tamilima i drugim manjinama u političkom životu zemlje. Miliband i njegov francuski kolega Bernard Kouchner, te šef austrijske diplomacije Michael Spindelegger u ponedjeljak su u New Yorku pozvali Vijeće sigurnosti UN da se posveti humanitarnoj krizi u Šri Lanki.

U napadima ubijeno stotinu djece

UN je u ponedjeljak pozvao na prekid borbi u Šri Lanki gdje je tijekom vikenda u bombardiranju područja u kojem su civili ubijeno više od stotinu djece. U topničkim udarima na uski obalni pojas koji drže Tamilski Tigrovi ugroženo je oko 20.000 civila, koliko ih se po procjenama vlade u Colombu nalazi u tom području. UN procjenjuje da je riječ o 50.000 civila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene