Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uvjerljive pobjede Obame u Nebraski, Washingtonu i Louisiani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senator Barack Obama jučer je uvjerljivo pobijedio na demokratskim predizborima u američkim saveznim državama Nebraska, Washington i Louisiana, nastavljajući s pobjedničkim nizom u kojem je već osvojio 18 država, i sa zamahom koji njegovu kampanju pretvara u pokret sa sve širom potporom.

U prve dvije države senator iz Illinoisa dobio je dvotrećinsku podršku demokratskih birača, osvojivši u Nebraski 68 posto, a u Washingtonu 67 posto glasova, dok je Hillary Clinton dobila 32 i 31 posto glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mislio da će umrijeti Nakon superoluje Sandy mladić provalio u tuđu kuću kako bi si uzeo dekicu Slika nije dostupna Razočaran muškarac Poslao joj 1.615 riječi ljubavnih žalopojki, ona ih objavila na internetu

U Louisiani, Obama je nakon četiri petine prebrojanih glasova osvojio 54 posto, a Clinton 37 posto glasova.

U sve tri države na predizborima se odlučuje o 158 delegata za nacionalnu konvenciju u kolovozu, na kojoj za predsjedničku nominaciju treba 2.025 delegata.

Prema broju dosad osvojenih delegata u vodstvu je i dalje Hillary Clinton s 1.100, dok ih Obama ima 1.039.

Kao dodatak uspješnoj noći kampanje, Obama je pobijedio i na predizborima na Djevičanskim otocima.

"Danas su birači od Zapadne obale i Meksičkog zaljeva do srca Amerike ustali i rekli 'da, mi možemo'", kazao je Obama, uz ovacije publike, na svečanoj večeri Demokratske stranke u Richmondu, Virginija.

"Da, mi možemo!", glavni je slogan njegove kampanje.

Prije Obame za govornicom je bila i Hillary Clinton koja nije spominjala rezultate predizbora, već je kritizirala vjerojatnog republikanskog kandidata Johna McCaina, rekavši da je suparnička stranka s njim izabrala nastavak puta sadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha. Skup u Richmondu napustila je prije dolaska Obame.

Povijesna utrka Clinton-Obama, na čijem će kraju Demokratska stranka prvi puta predsjedničku nominaciju povjeriti ženi ili Amerikancu afričkog podrijetla, nastavlja se u nedjelju u državi Maine.

Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee pobijedio je jučer na republikanskim predizborima u Kansasu, prema prognozama koje su objavile nacionalne TV mreže u SAD-u.

Prema rezultatima sa 79 posto biračkih skupova - tzv. "caucausa", Huckabee je osvojio 62 posto glasova, senator iz Arizone John McCain 22 posto i kongresnik iz Teksasa Ron Paul 11 posto glasova. Kansas daje 36 delegata za nacionalnu konvenciju.

U utrci za republikansku nominaciju za sada uvjerljivo vodi McCain sa 707 delegata, ispred Huckabeeja sa 195 i Paula sa 16. Za nominaciju je potreban 1.191 delegat na nacionalnoj konvenciji koja će se održati 1. rujna.

Osim u Kansasu, republikanci ovoga vikenda održavaju predizbore u Louisiani i državi Washington.

Senatori Hillary Clinton i Barack Obama, koji vode potpuno izjednačenu utrku za demokratsku nominaciju, u subotu se natječu na predizborima u Washingtonu, Louisiani i Nebraski, a u nedjelju u državi Maine. 

 
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene