Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Završno ispitivanje predizbornog raspoloženja američkih birača koje su proveli TV mreža NBC i "Wall Street Journal", pokazalo je u srijedu da su demokrati zadržali uvjerljivu prednost ispred vladajućih republikanaca tjedan dana uoči parlamentarnih izbora 7. studenoga.Demokrati vode s 15 posto glasova više od republikanaca, što je najveća razlika zabilježena u ispitivanjima koje su NBC/WSJ provodili svaka dva tjedna.

Vezani članci Donald Trump "Ne znam što bi se trebalo otkriti o njemu da birači promijene mišljenje, valjda da jede malu djecu..." Slika nije dostupna Busha i republikance 'potopio' rat u Iraku

Prema ispitivanju, 52 posto registriranih birača glasat će za
kandidate Demokratske stranke a 37 posto za republikance, što je isti odnos kao i prije 14 dana.

- Temeljna dinamika za kampanju 2006. ostaje nepromijenjena. Demokrati su i dalje u vodstvu, rekao je anketni stručnjak demokrata Peter D. Hart, koji je ispitivanje proveo zajedno s republikanskim kolegom Billom McIntruffom.

Zajednički su ocijenili, na temelju neznatnog porasta podrške
politici predsjednika George W. Busha (s 38 na 39 posto) i drugih pokazatelja kako je "za republikance najgore prošlo" nakon afere s kongresnikom Marcom Foleyem i listopadske eskalacije nasilje u Iraku, u kojoj je ubijeno 104 američkih vojnika.

- Mislima da je vrhunac 'vodenog vala' za republikance prošao prije dva tjedna, rekao je Hart rabeći terminologiju poplava.

Većina Amerikanaca, njih 61 posto ne vjeruje da rat u Iraku može uspješno završiti za SAD, dok 27 i dalje vjeruje u pobjedu.


Podrška politici predsjednika Busha porasla je za jedan posto, a podrška njegovom vođenju ekonomije za dva postotka, na 46 posto, zahvaljujući razdoblju pada cijena benzina i rastu tržišta dionica.


Anketa NBC/WSJ provedena je 28-30. listopada na uzorku od 1.010 registriranih birača, i ima marginu greške od +/- 3.1 posto.

Na izborima 7. studenoga bira se novi saziv Predstavničkog doma Kongresa u kojem je 435 zastupnika s dvogodišnjim mandatom. Za stjecanje većine demokrati trebaju osvojiti 15 novih mjesta i potvrditi sadašnjih 201. 

Procjene govore kako se mogu nadati osvajanju 20 do 30 novih mjesta, od 40-ak natjecanja koja se smatraju neizvjesnima.

Birači će odlučiti i o 33 od 100 članova Senata (Gornji dom Kongresa) sa šestgodišnjim mandatom, gdje demokrati za većinu trebaju osvojiti šest novih mjesta, odnosno pobijediti u šest od sedam neizvjesnih senatskih utrka. 

Njihovi kandidati imaju prednost u Virginiji, New Jerseyu, Pennsylvaniji i Rhode Islandu, u Missuriju se vodi mrtva utrka 49-49 posto, dok republikanci vode u Tennesseeju, Ohiu i Montani.